Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Transportatorii acuză autoritățile că „au ignorat situația de la City Insurance ani de zile”

citu.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Un prim pas către revenirea la normalitate după haosul generat în piața asigurărilor RCA de falimentului celui mai mare jucător de pe piață, City Insurance, unde 3 milioane de români au polițe încheiate. Premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a adoptat mult așteptata ordonanță de urgență pentru modificarea legii Fondului de Garantare a Asiguraților, fapt care va permite deblocarea mai rapidă a banilor pe care Fondul îi va plăti către cei păgubiți.

„Am adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea legii Fondului de Garantare a Asiguraților ca urmare a insolvenței companiei City Insurance. Vreau să ne asigurăm că toți cei care au fost păgubiți să nu sufere de pe urma acestui faliment”, a anunțat Florin Cîțu.

Șeful Guvernului a subliniat, însă, că vrea o anchetă serioasă în acest caz. „Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum. Aș vrea să ne uităm în urmă să vedem ce au făcut ASF și ANAF în ultimii ani de zile”, a spus premierul.

Ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu susține, întrebat dacă Fondul de Garantare a Asiguraților poate acoperi toate despăgubirile către oameni după falimentul City Insurance, că nu este de acord cu „plata fraudelor” din bani de la buget.

„Vreau să vă spun că în momentul de față din Fondul de Garantare a Asiguraților încă se plătesc și alte falimente, nu s-au terminat plățile către toți asigurații din falimentele anterioare. Până în acest moment nu am informații să vă spun că fondul va fi depășit. Rămâne de văzut, câți asigurați se vor înscrie, ritmul în care se vor înscrie și modul în care va fi consumat acest fond”, a spus Dan Vîlceanu.

Întrebat dacă are o soluție în cazul în care Fondul de Garantare nu poae acoperi toate cheltuielile după falimentul City Insurance, ministrul Finanțelor a spus: „Eu în principiu nu sunt de acord, mai ales în condițiile în care se dovedește că aici a fost o fraudă, cu acoperirea fraudelor din banii dumneavoastă și ai noștri, adică de la bugetul de stat. Cred că sumele trebuie recuperate de la cei care au săvârșit frauda și dacă va exista o situație în care e nevoie să vină bani în plus în acest fond eu cred că nu poți să acorzi acești bani decât cu titlu de împrumut”.

Falimentul City Insurance înseamnă că FGA va avea de pla­tă cel puţin 500 de milioane de euro, dublul va­lorii din cazul celor două com­pa­nii falimentare Astra Asigu­rări şi Carpatica Asig, care s-au prăbuşit în 2015-2016, conform calculelor ZF.

În acest context, conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a mers miercuri la Senat pentru a da explicații în Comisia Economică despre prăbușirea City Insurance. La audieri au participat și reprezentantii Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), dar și cei ai transportatorilor membri ai Confederației Operatorilor și Transportatorilor Auto (COTAR).  

La RFI, președinte COTAR, Vasile Ștefănescu, participant la discuțiile de la Senat, reclamă faptul că autoritățile au ignorat situația de la City Insurance timp de ani de zile.

Acum, „modificările legislative efectuate de Guvern vor readuce situația pe linia de plutire, dar paguba de peste 400 de milioane de euro generată de City Insurance va fi plătită din buzunarul companiilor cinstite”, susține reprezentantul transportatorilor.

Ascultă:

 
Președinte COTAR, Vasile Ștefănescu, despre falimentul City Insurance