Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Transportatorii cer intervenția Guvernului: Multe firme riscă să dea faliment

transp.jpeg

Sursa imaginii: 
RFI

Transportatorii au protestat miercuri în centrul Capitalei. Zeci de TIR-uri au fost aduse în fața Guvernului, în Piața Victoriei. „România este singurul stat european care impozitează diurna, în timp ce state din Europa de Est, precum Polonia, Lituania sau Ungaria, adoptă în mod constant măsuri de protecție a transportatorilor proprii”, susțin protestatarii. RFI a aflat detalii de la președinte Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu.

Transportatorii sunt nemulţumiți de impozitarea diurnei, de măsurile de carantină care le sunt impuse șoferilor profesioniști și de scumpirea poliţelor RCA.

”Transportatorii români sunt îngrijoraţi de faptul că procesul de aprobare în Parlament al noului proiect de lege privind amnistia fiscală este de lungă durată şi de multe ori unele proiecte de lege au fost retrase”, se arată în comunicatul UNTRR.

În acelaşi timp, „proiectul de lege menţine riscul reîncadrării diurnei în baza constatărilor Inspecţiei Muncii, cu un impact negativ semnificativ asupra competitivităţii transportatorilor români în UE, deja grav afectată de noile prevederi ale legislaţiei europene aduse de Pachetul Mobilitate 1”, susţin reprezentanţii transportatorilor.

Ei susțin că nu este clar dacă proiectul de lege înlocuieşte diurna pentru deplasările externe pentru toate domeniile de activitate şi cum va fi afectată diurna pentru naţional. „Dacă astăzi diurna se aplică conceptual şi la naţional şi la internaţional cu valori diferite, noul proiect pare că tratează doar activitatea internaţională, în timp ce pentru naţional rămâne conceptul de diurnă aşa cum este în prezent stabilit prin legislaţie”, se arată în comunicat.

La RFI, președinte Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, spune că, dacă Guvernul nu intervine rapid prin ordonanță de urgență, multe firme din sectorul transporturilor riscă să dea faliment. Ascultă:

 
Președinte Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, despre situația din transporturi