
Economie
Egali în fața legii
lege.jpg

Concret, o serie de categorii salariale au scutiri de la plata unor impozite sau contribuții din salariu. Este vorba despre angajații din sectorul de tehnologia informației, care beneficiază de facilitatea că sunt scutiți de la plata impozitului pe venit, în procentaj de 10%. Salariații din sectorul de construcții au facilități și mai consistente decât IT-iștii. Constructorii nu plătesc impozitul pe venit, de 10%, nu plătesc contribuția pentru sănătate, de 10%, achită o cotă redusă a contribuției la pensia de stat și sunt, de asemenea, scutiți de la plata contribuției pentru pensia administrată privat. De asemenea, facilități la plata salariilor au și angajații din domeniul cercetării.
Au fost eficiente aceste facilități acordate de statul român? Situația este diferită. În anul 2001, atunci când s-a introdus facilitatea pentru sectorul IT, ideea a fost de a stimula dezvoltarea acestui domeniu. Ceea ce, pentru o perioadă, s-a reușit. În 20 de ani, sectorul de tehnologia informației și-a crescut ponderea în produsul intern brut, iar numărul de angajați a avut o traiectorie ascendentă. Dar, a spune că toate aceste evoluții pozitive s-au datorat scutirii de la plată a impozitului pe veniturile salariale, este prea mult. De fapt, sectorul IT a crescut o dată cu economia și, în special, o dată cu noua economie care s-a bazat tot mai mult pe digitalizare.
Facilitatea pentru salariile din IT are o perioadă de aplicare atât de lungă încât se confundă cu normalitatea. Aproape că nu mai este considerată o facilitate, o excepție, ci un mod natural de a taxa salariile din IT.
În schimb, facilitățile salariale pentru constructori sunt de dată recentă, adică de la începutul anului 2019. Printr-o Ordonanță de urgență, sectorul construcțiilor a fost decretat strategic, iar scutirile de la plata impozitului pe venit și a unei părți a contribuțiilor sociale și de sănătate au fost introduse în numele păstrării forței de muncă în țară. Toți reprezentanții sectorului de construcții spun la unison că măsura a fost utilă și că ea trebuie păstrată negreșit. Facilitățile fiscale sunt considerate esențiale pentru păstrarea forței de muncă în țară.
De asemenea, sectorul de cercetare primește și el, începând cu anul 2017, o serie de facilități fiscale pentru salarii. În acest caz, rezultatele sunt extrem de puțin vizibile. Rezultatele obținute de sectorul de cercetare sunt mai mult decât modeste, iar puținele reușite, dacă există, sunt complet necunoscute publicului larg.
Fiecare dintre facilitățile fiscale pe salarii au fost introduse, în principiu, cu bune intenții. Ele au dorit să dinamizeze sectorul economic sau au avut intenția de a rezolva o problemă pe termen scurt. Numai că, vrând-nevrând, facilitățile au creat discriminări și derogări de la legea comună.
În loc să se aplice pe o perioadă limitată, facilitățile s-au eternizat și au dat dependență, au devenit de neînlocuit. Sunt exemple care arată cât de complicat este să retragi niște facilități după ce ele au fost introduse. Toți reprezentanții sectoarelor care beneficiază de facilități susțin că acestea sunt esențiale și că sunt un mod bun de a păstra forța de muncă în companii și în țară.
Numai că o mulțime de facilități fiscale de diferite feluri au făcut din legislație un adevărat „șvaițer”, cu goluri multe și cu diferențe mari între sectoarele economice. Într-un moment complicat, este absolut normal ca sistemul fiscal să redevină egal pentru toată lumea, pentru toate companiile și pentru toți cetățenii, angajați sau nu. Contează mai puțin că măsura de renunțare la excepții este cuprinsă și în planul național de redresare și reziliență. Mai important este ca responsabilii din guvern să ia decizia corectă și anume să restabilească un tratament fiscal egal pentru toată lumea.