
Economie
Coșmarul iernii pentru Europa: prețurile combustibililor, gazelor naturale și energiei electrice
grafic_crestere.jpg

Acum, este vizibil. Prețul plătit pentru creșterea economiei este chiar inflația, adică creșterea prețurilor. Sursele exploziei prețurilor sunt produsele energetice. În ceea ce privește petrolul, lucrurile sunt clare. Prețul țițeiului Brent a ajuns la 80 dolari barilul, cel mai mare nivel din octombrie 2018. Petrolul american WTI a fost cotat la 76 dolari. În ambele cazuri, creșterea este cu 50% de la începutul anului.
Creșterea prețului țițeiului este explicată prin revenirea economică, dată de vaccinarea populației și de relaxarea măsurilor de izolare și carantină. De asemenea, creșterea prețului gazului natural i-a făcut pe unii producători de energie electrică să se orienteze către petrol.
Creșterea prețului gazului natural are cauze cunoscute: creșterea economică, o creștere a cererii în Asia, rezerve înmagazinate reduse și livrări scăzute din Norvegia și Rusia.
Toate produsele energetice sunt legate între ele, țițeiul de gaz, gazul de energia electrică și, totodată, țițeiul de electricitate. Și în orice parte te-ai uita, prețurile cresc.
Iar fenomenul este global. De la începutul anului, în Statele Unite ale Americii, prețul gazului s-a dublat, iar în Europa, cele mai afectate țări sunt Marea Britanie, Italia și Spania, care sunt dependente de gaze pentru a produce energia electrică.
La nivel european, încep să apară frustrările. De exemplu, Franța, prin vocea ministrului finanțelor și economiei, reclamă faptul că producția de energie electrică se bazează pe surse nucleare, dar prețul crește în funcție de piața europeană. De altfel, Bruno Le Maire, ministrul francez de finanțe, a numit piața europeană ca fiind „învechită” și a anunțat că va deschide o discuție pe această temă cu omologii europeni.
Creșterile de prețuri la gaze și energie electrică vor avea efecte asupra companiilor. Pentru unele dintre ele, aceasta va însemna aproape o dublare a facturilor la utilitățile folosite. O parte din costuri vor fi absorbite de companii, dar o altă parte va fi inevitabil transferată către consumatori. Deja unele companii au anunțat o reducere a bugetului de investiții alocat anului 2022.
Efectele asupra consumatorilor individuali sunt semnificative. La nivel european, benzina și motorina s-au scumpit cu 15%, față de începutul anului. Iar estimările specialiștilor arată că, în Franța, prețul energiei electrice va urca în continuare cu 10%, până în februarie 2022.
În fața acestei situații, statele se mobilizează pentru a atenua efectele creșterii prețurilor. Premierul italian a anunțat un plan de 3 miliarde euro, guvernul spaniol a redus unele taxe și impozite atașate produselor energetice, plătite de companii și de consumatorii individuali. În Marea Britanie, guvernul a anunțat un program dedicat companiilor. În Franța, în luna decembrie, șase milioane de gospodării cu venituri mici vor primi un cec de 100 euro pentru a compensa creșterea facturilor la energie. Iar, în primăvară, guvernul a anunțat că va plăti încă un cec de 150 euro.
Tot mai mulți oficiali cer o revizuire a regulilor pieței de la nivel european. De exemplu, în România, Daniel Dăianu spune explicit că Uniunea Europeană are nevoie de o politică a energiei și nu de o piață. Deocamdată, Comisia Europeană pregătește o listă cu măsurile pe care statele membre le vor avea la dispoziție pentru a reduce factura populației la utilități. Desigur, ar fi util ca instituțiile europene să se miște mai repede, astfel încât statele să nu o ia mult înaintea Comisiei Europene cu măsurile de sprijin.
Estimările arată că prețul gazului va continua să fie la un nivel ridicat în această toamnă și iarna care urmează. Analiștii cred că începând cu primăvara anului viitor prețurile vor scădea. Ceea ce înseamnă că pentru Europa va urma o iarnă grea.