Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza politică văzută dinspre economie

grafic_economie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Căderea unui guvern în Parlament prin moțiune de cenzură arată, în orice situație, o schimbare fundamentală sau de conjunctură, în zona politică. În acest moment, cu atât mai mult, votul de neîncredere din Parlament duce la un alt nivel criza politică.

Nu se poate anticipa acum ce tip de guvernare va urma pentru România. Va avea loc o refacere a coaliției inițiale? Va fi o guvernare minoritară? Se va modifica majoritatea parlamentară și implicit coaliția? Deocamdată, nu se știe.

Dar, criza politică reverberează și în economie. La fel și soluțiile politice. Pentru viitorul guvern va urma o perioadă de foc în care vor trebui legiferate și administrate mai multe seturi de reforme absolut necesare pentru a primi finanțările din planul național de redresare și reziliență (PNRR).

Se propune intens, în această perioadă, un fel de „Fata Morgana”, adică un guvern de specialiști sau unul de uniune națională. Este o idee care circulă de 30 de ani în politica românească, dar care nu s-a materializat în mod practic niciodată. Nici măcar în anul 2016, cu guvernul Cioloș, nu se poate vorbi despre un guvern tehnocrat.

De fapt, guvernul de specialiști sau cel de uniune națională este o păcăleală, pentru că, pe de o parte, este imposibil de imaginat specialiștii care ar accepta să fie „carne de tun” în locul politicienilor și, pe de altă parte, este greu de înțeles pentru cât timp ar avea susținere politică un astfel de Executiv.

Guvernul politic este soluția, dar în funcție de configurație vom vedea dacă mai sunt șanse ca în următorii ani să aibă loc reforme în România. De altfel, în fața viitoarei guvernări stă un pachet de reforme complicate, dificil de făcut, pentru care ar fi nevoie de o majoritate solidă în Parlament.

Să enumerăm o parte din reformele care ar trebui realizate.

O nouă lege a pensiilor ar trebui să aducă un echilibru între nevoia de creștere a pensiilor, o posibilă majorare a vârstei de pensionare, o echilibrare a deficitului fondului de pensii și o creștere a gradului de contributivitate. În acest context, la reprezentanții PSD reapar ideile de a crește punctul de pensie cu 40%. Ceea ce arată cât de complicat va fi de făcut reforma pensiilor fără a cădea în populism.

De asemenea, va trebui continuată o reformă a administrației fiscale și a legislației. Cu o zi înainte de moțiunea de cenzură din Parlament, guvernul Cîțu a aprobat introducerea facturii electronice, iar fiscul anunța controale la companii pe tema legării caselor de marcat fiscale la serverele ANAF. Sunt două măsuri, luate cu mare întârziere, dar importante pentru creșterea veniturilor bugetare. Însă, aceste decizii nu sunt decât o parte din modernizarea administrației fiscale.

Sunt și semne care arată preocupări cu privire la reformarea legislației fiscale. În ultima perioadă, ministrul finanțelor „a aruncat” câteva idei legate de retragerea facilităților acordate pentru salariile din unele domenii și cu privire la regimul microîntreprinderilor. Sunt, însă, măsuri care puteau fi adoptate de mult, nu doar de către acest guvern, ci de Executivele anterioare.

Planul Național de Redresare și Reziliență include și reforma companiilor de stat. Cu ce șanse? Destul de mici, pentru că guvernul Cîțu a continuat obiceiurile vechi. Cu rare excepții, numirile în conducerile întreprinderilor de stat s-au făcut tot pe criterii de partid, principiul interimatului a fost menținut, iar aplicarea principiilor guvernanței corporative a fost amânată.

Reforma administrației locale nu s-a mișcat, legea salarizării din fonduri publice a rămas la fel. Sunt schimbări asumate în planul de redresare și reziliență care se vor putea face doar cu o susținere politică solidă. Deocamdată, nu știm dacă guvernul va putea să construiască două proiecte mult mai simple decât reformele și anume rectificarea bugetară și bugetul pe anul 2022.

Așadar, necunoscutele din economie se amplifică din cauza necunoscutelor din politică. Este chiar definiția simplă a crizei.

 
Rubrica Economia Reală din 6 octombrie 2021