Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În plin scandal Pandora Papers, UE scurtează lista neagră a paradisurilor fiscale

seychelles.png

Vedere din Seychelles
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

În plin scandal Pandora Papers, Uniunea Europeană șterge de pe lista neagră a paradisurilor fiscale trei țări: Anguilla, Dominica și Seychelles, o decizie care a stârnit consternarea organizației neguvernamentale internaționale Oxfam.

Potrivit rfi.fr, decizia a fost luată marți de miniștrii de finanțe ai țărilor UE reuniți la Luxemburg, în absența ministrului olandez, Wopke Hoekstra, al cărui nume, întâmplător sau nu, apare în documentele Pandora Papers, drept ”investitor” în Insulele Virgine britanice.

Lista neagră a țărilor pe care UE le consideră acum ”necooperante” în lupta împotriva evaziunii fiscale cuprinde 9 țări: Insulele Samoa americane, Insulele Fidji, Guam, Palaos, Panama, Samoa, Trinidad-Tobago, Insulele Virgine americane și Vanuatu.

Anguilla, Dominica (a nu se confunda cu Republica Dominicană - n.r.) și Seychelles au fost scoase de pe listă după ce ”s-au angajat să facă reforme pentru a răspunde cererilor de transparență venite din partea UE”, după cum precizează sursa citată.

Decizia UE, luată la puține zile după declanșarea scandalului Pandora Papers, a provocat consternarea organizației internaționale Oxfam, care atrage atenția că paradisurile fiscale menționate în documentele Pandora Papers nu apar pe noua listă neagră a UE.

”Țările considerate "too big to blacklist", prea mari, cu greutate geopolitică, îi determină pe cei de la Bruxelles să ezite... să se gândească bine înainte de a le pune pe listă (...) Desigur, trebuie să dăm cu mătura în fața intrării... Dacă UE ar începe să privească la propriile sale paradisuri fiscale, ar fi mult mai credibilă pe plan internațional”, spune Quentin Parrinello, reprezentant Oxfam