Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cele 10 condiții ale PSD, fezabile sau doar discurs politicianist?

ciolacu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

PSD pune zece condiții pentru a participa la negocierile pentru formarea unui nou guvern. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că social-democrații pledează pentru un guvern format din specialiști, care să conducă țara până în primăvă și care să implementeze rapid mai multe măsuri. Printre acestea: plafonarea prețurilor la energie și creșterea, de la 1 noiembrie, a mai multor categorii de venituri, respectiv: alocațiile, pensiile și salariul minim pe economie.

Cele zece condiții ale PSD:

1. Plafonarea prețurilor la energie.

2. Compensarea facturilor plătite de consumatorii casnici și IMM-uri la nivelul lunii decembrie 2020.

3. Subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii din sistemul centralizat la nivelul lunii decembrie 2020.

4. Aplicarea legii consumatorului vulnerabil. Adoptarea normelor metodologice simplificare + debirocratizare.

5. Creșterea alocațiilor pentru copii conform Legii 14/2020. Copiii între 2 și 18 ani au 214 lei alocație, iar o creștere de 40,2% ar însemna creștere la 300 de lei. Copiii între 0 și 2 ani și cei cu handicap au 427 de lei, iar o creștere cu 40,5% ar însemna o alocație de 600 de lei, de la 1 noiembrie.

6. Creșterea salariului minim. La 1 noiembrie salariul minim să fie 2.550 de lei general și 2.600 pentru studii superioare și la 1 ianuarie 2022: 2.740 salariul minim general și 3.000 de lei pentru cei cu studii superioare (Guvernu Cîțu a aprobat creșterea salariului minim din 2022 la 2.550 lei).

7. Creșterea pensiilor conform Legii 127/2019. Punctul de pensie să crească de la 1.442 de lei în prezent la 1.600 de lei la 1 noiembrie, iar indemnizația socială minimă, de la 800 de lei în prezent, la 1.000 de lei la 1 noiembrie.

8. Gestionarea pandemiei: vaccinare + testare + 1.500 de paturi ATI. Creșterea stocurilor de urgență. Atragerea de personal medical.

9. Planul Național de Redresare și Reziliență. Adoptarea sistemului de implementare.

10. Alocarea fondurilor la nivel local pentru finalizarea investițiilor cu fonduri UE și pentru funcționarea autorităților locale.

Creșterea veniturilor pentru populație, nesustenabilă

Cât de fezabile sunt măsurile propuse de social-democrați? RFI l-a întrebat pe profesorul în economie Mircea Coșea.

El afirmă că plafonarea prețurilor în sectorul energiei nu ar fi o măsură rea, însă creșterea accentuată a veniturilor nu ar fi sustenabilă pentru economie decât în cazul nefericit al renunțării la investiții.

Mircea Coșea mai spune că varianta „guvernului de specialiști” propusă de PSD nu este fezabilă. Țara are nevoie de un guvern politic, care să poată lua decizii, nu să se lovească de opoziția unor partide, e de părere profesorul în economie.

Ascultă:

 
Profesorul în economie Mircea Coșea, despre cele 10 condiții ale PSD