Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adrian Moraru, IPP: Prețurile sunt crescute cu totul artificial la energie, nu există piață concurențială

energie_electrica.jpg

Image source: pixabay.com

Directorul Institutului Pentru Politici Publice, Adrian Moraru, acuză companiile de stat din energie că ar fi majorat fără justificare prețurile, după un mecanism care sugerează o înțelegere de piață.

După triplarea prețurilor și în condițiile în care Consiliul Concurenței refuză să se implice, Adrian Moraru și-a anuntat a demisia din Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenței,
Impactul acestor creșteri  va fi major în societate, după modelul FNI sau Bancorex, atrage atenția  Adrian Moraru.

Reporter: Spuneți în postarea dumneavoastră că demisia vine după ce ați constat că nu există nicio reacție concretă la oligopolurile care își coordonează activitățile pentru a crește prețurile la energie electrică și gaze. Unii ar zice că sunt niște acuzații grave.
Adrian Moraru: Da, este adevărat. Și implicațiile sunt grave. Eu niciodată nu am ridicat în cadrul cooperării cu Consiliul Concurenței eventuale, potențiale  încălcări ale cadrului concurențial din România. Dar aici vorbim despre un impact pe care îl pot compara cu alte șocuri enorme prin care a trecut România, cum a fost falimentul Bancorex sau scandalul FNI. Cred că de data asta nu vorbim despre o problemă de competiție oarecare ci discutăm despre una care va avea niște efecte, pe care deși deocamdată aparent nu le vedem, o să le simțim cu toții și o să fie ceva de-a dreptul dramatic.

Între 80% și 90% din aceste companii sunt controlate de stat. Nu vorbim despre o piața concurențială. Vorbim de un monopol și de faptul că toate conducerile acestor companii, într-un fel sau altul, răspund sau sunt numite din biroul unui minister. Aceasta ar trebui să fie prima îngrijorare. Replicile din parte unor oameni din Consiliul Concurenței, cum că de fapt vorbim despre o piață liberă, sunt oarecum șocante, când atât Nuclearelectrica, cât și Hidroelectrica și CE Oltenia au ca acționar majoritar statul. Statul înseamnă ministerul energiei.

Dacă nu ministerul energiei, atunci e guvernul României. Până la urmă, aceste producții ar trebui să meargă în România. Iar aceste prețuri sunt crescute cu totul artificial și nu au nicio legătură nici cu costul de producție și cu atât mai puțin cu așa zisa piață concurențială. Nu există nicio piață concurențială. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că aceste creșteri se fac concertat și după o oarecare înțelegere pe care o au între ei. Mai mult decât atât, vreau să vă atrag atenția că presa din România discută, într-un mod oarecum suspect, despre furnizori atunci când vine vorba de scumpirea prețului la energie. Inclusiv Președintele României s-a văzut cu furnizorii pentru a-și arăta îngrijorarea față de creșterea prețurilor.

Aș vrea să fac o comparație. E ca și cum la raft în magazin s-ar scumpi orezul sau făină și noi am chema supermarketurile sau marea rețea de magazine din București să îi luăm la rost de ce a crescut prețul la orez, când ei, de fapt, sunt doar niște intermediari. Prețul a crescut la producător. Este ciudat, dacă nu suspect, că în toată presa se discută despre furnizori, când nu ei sunt de vină. Prețul este crescut, dublat, triplat de către producători. Insist, cumva, într-o aparență a necunoașterii și a ignoranței, nimeni nu scoate un cuvânt despre producătorii care au ridicat aceste prețuri la cer și au găsit să discute în continuu despre furnizori.

Rep: Dumneavoastră spuneți că această creștere concertată a prețurilor pare să fie după un mecanism care sugerează o înțelegere de piață. Spuneați și dumneavoastră că avem Consiliul Concurenței care ar trebui să fie primul care să se sesizeze, nu să găsească justificări ale creșterii acestor prețuri. Cum vă explicați?
AM: În primul rând nu a dorit să facă o investigație sau o minimă investigație, să vadă dacă există dovezi că ar putea să existe o înțelegere de piață. În al doilea rând, președintele Consiliului Concurenței a dat o declarație absolut hilară în care a menționat două fumigene. Unu, a vorbit din nou despre furnizori. Vă subliniez că problema creșterii prețului nu are nicio treabă cu furnizorii. Producătorii au triplat prețurile. Faptul că tu ca președinte, intenționat, aduci în discuțiile cu presa furnizorii, îmi arată mai degrabă că vrei să duci discuția pe o pistă falsă. Al doilea lucru care a fost de-a dreptul șocant e că ni s-a spus să ne obișnuim cu prețurile mari pentru că prețurile certificatelor de CO2 pe care cei de la CE Oltenia trebuie să le plătească duce la aceste prețuri. Există specialiști în domeniul energiei care au scris materiale și au arătat simulări economice care au relevat că această creștere a prețului certificatelor de CO2, pe care dor producătorii pe cărbune din România le folosesc, nu ar fi trebuit să aibă o influență mai mare de 9% - 10% în piață, nu de 100%, 200%, 300%. Prin urmare și această justificare că aceste prețuri crescute sunt din cauza creșterii prețurilor certificatelor de CO2 este un răspuns care, mai degrabă, pe mine mă face să cred că este un răspuns prefabricat pentru a încerca să păcălească oamenii care nu se pricep la lucrurile astea. Specialiștii din energie rând de aceste declarații.
Rep: Pe de altă parte, din ce spuneți dumneavoastră, România mimează această piață liberă. Spuneați că impactul în societate va fi major. Pe ce vă bazați? E o părere? 

AM: Prețurile s-au triplat atât la gaze, dar mai ales la curentul electric. De la începutul anului de la 200 de lei am ajuns astăzi la prețuri de 900 de lei. Mai grav și e un lucru de care nimeni nu vorbește, nu este vorba de o creștere a prețurilor sau de o ajustare a prețurilor care s-a oprit. Creșterea continuă în timp ce noi vorbim, de la o zi la alta. Nu ne-am stabilizat la aceste prețuri. Impactul va fi evident.

La nivelul bugetelor individuale vom plăti atât energia electrică, cât și gazul, acolo unde este cazul, la niște prețuri îngrozitoare. Am discutat cu specialiști care lucrează în zona eficienței energetice și care au clienți firme care au în cifra de afaceri ca pondere o pondere importantă costul energiei. Deja îmi spuneau că au sute de firme care au dat faliment.

Nu își mai pot onora contractele, inclusiv externe. Din moment ce în cifra de afaceri energia este pentru tine de 50%, produsul pe care îl aveai angajat să îl vinzi, să în exporți cu un preț, nu mai poți susține acel preț din moment ce prețul la energie s-a triplat. Lucrul ăsta va aduce după sine închiderea multor firme, necolectarea de TVA de la aceste firme, foarte mulți oameni care vor rămâne șomeri și care vor avea nevoie de asistență socială. Aceste firme închise din sectorul productiv lucrează cu destul de mulți angajați.

Până la urmă, revenind la consumatorii individuali, impactul va fi dublu. Pe lângă faptul că vor plăti aceste facturi, vor cumpăra orice produs mai scump. Majoritatea produselor pe care le cumpărăm conțin în ele un preț al energiei. Și dacă vă duceți să cumpărați carne congelată, magazinul de la colț trebuie să țină un frigider în priză ca să mențină acele produse la rece sau congelate.

Am văzut chiar acum două zile un celebru bucătar din România care are un restaurant și care spunea că i-a venit factura de curent 10.000 de euro și că el își închide restaurantul. Probabil că încă nu vedem lucrurile astea și suntem prea ocupați cu guvernul Cîțu, cu congresul PNL.

Rep: Nu le vedem, dar le simțim. Pe de altă parte, cine ar trebui să le vadă? Spuneați că statul român este un jucător activ în chestiunea asta, iar Consiliul Concurenței se face că nu înțelege. Cine ar trebui să se sesizeze? Pe partea de justiție să fie cineva care să se poată implica?
AM: Un alt Consiliu al Concurenței și un alt guvern mai responsabil.
 

Rep: Tot spre politic mergem?
AM: Politicul conduce țara, doamnă.
 

Rep: Vă întreb asta pentru că în acest moment suntem în aer din punct de vedere politic. De aceea zic, dacă așteptăm să aranjeze ei lucrurile va mai dura ceva. Trece iarna...
AM: În democrație așa este. Suntem conduși prin reprezentanții poporului pe care îi alegem din când în când, când suntem chemați la urne.

Rep: Dumneavoastră ce sperați să înțeleagă cei care urmăresc din gestul dumneavoastră de a vă da demisia?
AM: Îmi doresc ca acest subiect al creșterii absolut aberante, fără nicio justificare a prețului energiei să fie discutat. Gândiți-vă că Hidroelectrica a ajuns cea mai performantă companie din domeniul energie la nivel european prin aceste triplări de prețuri. Îmi doresc să se discute despre acest lucru, să înțelegem care vor fi consecințele și să găsim împreună o soluție care să se împace cu economia liberă de piață.

Nu îmi doresc în niciun caz o soluție socialistă sau o soluție de control complet al statului în lucrul ăsta, dar culmea este că tocmai statul este cel care controlează, până la urmă, aceste creșteri de prețuri. Să discutăm despre cum putem să facem ca să ținem economia românească în picioare. Iar noi ca cetățeni trebuie să putem să plătim aceste facturi.

Este foarte important ca în acest proces să nu omorâm pacientul, ca să îl compar cu un tratament. Din punctul meu de vedere pacientul e mai degrabă economia românească. Vor fi falimente în lanț în rândul companiilor în care ponderea costurilor de producție este de 20% - 25%. Nu mai vorbesc de cele la care e de 50%. Probabil că acelea se vor închide. 

 
Adrian Morrau, IPP, intervievat de Andreea Orosz