Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avem impozit minim global pentru multinaționale!

oecd_impozit_minim.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

„Istoric”. „Calea spre o revoluție fiscală la nivel mondial”. Cu aceste cuvinte a fost salutată la sfârșitul săptămânii trecute semnarea acordului privind impozitarea minimă, la nivel global, cu 15% a profiturilor obținute de companiile multinaționale.

Este un acord negociat timp de patru ani care a fost semnat de 136 de state, din cele 140 care au participat la negocieri. În ultima clipă, statele europene care aveau obiecții, Polonia, Ungaria, Estonia și Irlanda, au semnat și ele acordul. Au rămas în afara acordului doar Kenya, Pakistan, Sri Lanka și Nigeria, nemulțumite de nivelul prea ridicat al cifrei de afaceri de la care se aplică impozitarea globală.

Negociatorii cred, însă, că statele care nu au semnat acordul au greșit, pentru că din această cauză vor pierde încasări bugetare cuprinse între 200 și 300 milioane dolari.

Acordul este, de fapt, o declarație, o convenție multilaterală încheiată sub egida Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), care își propune să rezolve provocările fiscale ridicate de digitalizarea economiei. Cele 136 de state semnatare reprezintă 90% din produsul intern brut de la nivel mondial, deci, practic, întreaga economie.

Acordul privind impozitul minim la nivel global este considerat istoric, pentru că de ani de zile se caută o soluție comună pentru o legislație fiscală aplicată companiilor de tehnologie. Unele state europene au găsit deja, pe cont propriu, variante fiscale pentru a impozita firmele de tehnologie.

Noul acord OECD va fi valabil la nivelul economiei mondiale și va include și firmele digitale care sunt prezente în economia globală. Acordul va fi aplicat începând cu anul 2023, timp suficient pentru ca statele și companiile să se pregătească pentru noul model de impozitare.

Așadar, aplicarea noului impozit se bazează pe doi piloni. În primul pilon, sunt incluse companiile multinaționale care au o cifră de afaceri globală mai mare de 20 miliarde euro și o rată a profitului de cel puțin 10%. Esența pilonului unu constă în redistribuirea profitului excedentar obținut de multinaționale între economiile în care compania este prezentă, cu filială sau doar prin vânzări.

Mai precis, 25% din profitul suplimentar al firmelor multinaționale va fi redistribuit către economiile în care acestea au afaceri. Respectiv, vor beneficia statele în care companiile au vânzări de cel puțin un milion de euro.

Pilonul unu va cuprinde cele mai mari 100 de companii din lume, care realizează jumătate din profitul de la nivel mondial, a declarat un oficial al OECD.

Derogare pentru China

Al doilea pilon al acordului introduce o rată a impozitării de 15% pentru toate companiile multinaționale care au o cifră de afaceri mai mare de 750 milioane euro. Există, însă, și o prevedere favorabilă companiilor. În primii cinci ani de aplicare a acordului, companiile care au o filială într-un stat au drept de deducere fiscală din baza de impozitare pentru 10% din salariile plătite și 8% din valoarea activelor.

Ministrul ungar al finanțelor a declarat că a semnat acordul, dar că Ungaria va putea menține impozitul pe profit la o cotă de 9%. Irlanda, de asemenea, s-a aflat printre semnatarele de ultim moment.

Pentru China s-a făcut o derogare. Pentru ca statul chinez să semneze convenția, a fost stabilit ca firmele chinezești, cu active de peste 50 milioane euro în străinătate și cu o prezență în cel mult cinci țări, să fie protejate de la aplicarea cotei minime de impozitare la nivel global pentru o perioadă de cinci ani. Dar, grupurile chineze mari, precum Huawei, nu vor scăpa de aplicarea regulii.

Cum se va aplica efectiv acordul? Convenția privind realocarea profiturilor excedentare va trebui adoptată de fiecare Parlament al statelor semnatare, în timp ce impozitul minim va fi introdus în legislație de fiecare stat.

Totul ar trebui să se întâmple până la începutul anului 2023. Și tot până atunci companiile multinaționale vor avea timp să gândească modelul de optimizare pentru aplicarea impozitului minim.

 
Rubrica Economia Reală din 11 octombrie 2021