Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova își dorește un contract avantajos și pe termen lung cu Gazprom. Dodon:”Declarații deșarte și populiste”

gaze_naturale_1-620x349.jpg

Proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptat de Parlament, măsurile urmând să se aplice de la 1 noiembrie
Proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptat de Parlament, măsurile urmând să se aplice de la 1 noiembrie
Sursa imaginii: 
RFI

R.Moldova nu are deocamdată un nou contract cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale. Vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că în această săptămână ar urma să fie lansate negocieri cu gigantul rus Gazprom, în cadrul unui grup comun de lucru, pentru a obține un contract cât mai avantajos și pe termen lung pentru livrarea gazelor naturale.Totodată, ministrul dă asigurări că nu există motive de îngrijorare privind asigurarea cu gaze sau energie electrică. În octombrie, R.Moldova achită peste 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, un preț nejustificat și nerealist pentru R.Moldova, precizează vicepremierul moldovean. De partea sa, liderul PSRM, Igor Dodon susține că negocierile pentru un nou contract trebuiau să înceapă încă în august, dar noul Guvern s-a ocupat de ”declarații deșarte și populiste”.

Aflat la Sankt-Petersburg,  la Forumul Internațional al Gazelor, vicepremierul moldovean s-a întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de management Gazprom. O întrevedere cu Alexei Miller, președintele gigantului rusesc nu a fost posibilă, cu regret, din motive obiective, spune vicepremierul moldovean. ”Am convenit cu dna Burmistrova să implementăm agenda noastră comună și anume Pachetul Energetic 3 al datoriilor existente între Moldovagaz și Gazprom și am discutat despre semnarea unui acord de livrare a gazelor pe termen lung. În vederea avansării în această privință, vom începe discuțiile cu o echipă de la Gazprom, pentru a agrea un plan de lucru. Republica Moldova îşi doreşte o abordare corectă, transparentă și non-conflictuală”, a declarat vicepremierul moldovean.

Totodată, Andrei Spînu afirmă că în cadrul negocierilor cu Gazprom, Republica Moldova insistă pe formula veche de calcul și prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale pentru un an. În octombrie, R.Moldova achită însă peste 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. Dacă ar fi acceptată formula veche, în trimestrul IV, R.Moldova ar urma să achite 214 dolari pentru o mie de metri cubi, iar în primul trimestru al anului 2022 - 280 de dolari pentru o mie de metri cubi, scrie portalul Mold-Street.com.

”Urmează să discutăm. Vedem unde ajungem. Prețul stabilit pentru luna octombrie ar fi nejustificat și nerealist pentru Moldova. Nu este în concordanță cu modul cum au fost anterior semnate contractele  între Moldovagaz și Gazprom. În acest context, am solicitat să extindem contractul la condițiile vechi, la nivelul anului trecut sau al celui curent, iar în paralel să extindem discuțiile asupra agendei comune. Indiferent de situație, noi avem deja un plan pentru orice eventualitate”, a mai declarat Andrei Spînu.

Totodată, vicepremierul vorbește despre punerea în aplicare a unui plan care se bazează pe două aspecte - semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung cu cel mai bun preț pentru Republica Moldova, care să asigure securitatea energetică a țării, dar și susţinerea cetăţenilor, în sezonul rece. ”Este o situaţie complicată, însă este vorba de o criză pe piața gazelor în toată lumea. Discutăm împreună cu partenerii de dezvoltare, căutând să identificăm soluții de alternativă de livrare a gazelor, în cazul în care vom ajunge la acest scenariu. Încercăm să fie gata procesul de pregătire a combustibilului de rezervă, fiind gata să folosim agent termic alternativ și la necesitate să reducem consumul de gaze. Acestea sunt măsuri de rezervă firești în condițiile actuale”, a mai spus ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Întrebat dacă R.Moldova riscă să rămână fără gaze naturale în noiembrie, vicepremierul moldovean a declarat: ”Nu admit acest scenariu”.

Fostul președinte moldovean, Igor Dodon, liderul PSRM, susține că negocierile trebuiau inițiate încă în luna august, imediat după ce a fost numit noul guvern, ”dar nu să se ocupe de declarații deșarte și populiste”. ”Desigur, gazele pot fi livrate și din Occident, prin conducta turcească sau cele din nord, dar acestea vor fi gaze rusești care vor costa mai scump din cauza cheltuielilor suplimentare de transportare. Iar de la partenerii din Occident trebuie să se ceară bani pentru a oferi compensații populației din cauza creșterii semnificative a tarifelor la gaze. Partidul de guvernare nu poate gestiona criza economică, socială și cea energetică”, a subliniat Igor Dodon.

Amintim că, șeful adjunct al administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak, aflat în august într-o vizită la Chișinău, a abordat, la o întrevedere cu Maia Sandu și problema asigurării cu gaze naturale a R.Moldova. Kozak a declarat atunci jurnaliștilor că Moscova este gata să ajute R.Moldova, dar nu în detrimentul intereselor naționale ale Federației Ruse. ”Trebuie să avem soluții acceptate de ambele părți. Nu e cazul pentru a face cadouri, dar e nevoie de o colaborare, avantajoasă pentru fiecare”, a mai punctat oficialul rus.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre negocierile legate de un nou contract avantajos și pe termen lung cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale