Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova solicită ajutorul UE. Autoritățile vor aprovizionare cu gaze prin România, după ce Gazprom a redus livrările

Republica Moldova a solicitat ajutor de urgență țărilor Uniunii Europene, după ce gigantul rus Gazprom și-a redus livrările către R.Moldova, pe fondul unei crize globale de energie, scrie Financial Times. Autoritățile de la Chișinău nu sunt dispuse să accepte tarife mai mari, prevăzute de noul contract cu Gazprom, și își doresc aprovizionarea cu gaze din România.

Publicația scrie că, fostul stat sovietic (Moldova) cu 2,6 mln de locuitori, este în căutarea unui acord pentru a furniza mai mult gaz, prin România, pentru a atenua penuria și prețurile în creștere, după ce, luna trecută, a expirat un contract de furnizare a gazelor. Aprovizionarea cu gaz a Moldovei a scăzut cu aproximativ o treime, în timp ce preţurile au crescut de la 550 de dolari la mie de metri cubi luna trecută, la 790 de dolari, luna aceasta, de aproape cinci ori mai mult decât media plătită de ţară anul trecut.

Vicepremierului moldovean, Andrei Spînu, a menționat luni că prețul stabilit pentru luna octombrie ar fi nejustificat și nerealist pentru Moldova. ”Nu este în concordanță cu modul cum au fost anterior semnate contractele între Moldovagaz și Gazprom. În acest context, am solicitat să extindem contractul la condițiile vechi, la nivelul anului trecut sau al celui curent, iar în paralel să extindem discuțiile asupra agendei comune”, a declarat, luni, Andrei Spînu. Vicepremierul a mai declarat că Republica Moldova negociază cu Gazprom un nou contract, dar explorează și "modalități alternative de furnizare a gazelor" din Rusia, România, Ucraina și alte țări ale UE.

Potrivit Financial Times, R.Modova, prinsă într-o luptă pentru influență între Moscova și Occident, a ales anul trecut un președinte pro-european, pe Maia Sandu, iar partidul său a obținut o victorie categorică la alegerile parlamentare din iulie curent. 

"Volumele de gaze sunt foarte mici pentru o companie ca Gazprom, dar sunt semnificative pentru Moldova", susțin reprezentanți ai serviciului de informare a pieței, ICIS. "Cea mai plauzibilă explicație este că Moldova are un președinte și un guvern pro-UE, iar Rusia folosește această situație pentru a pune presiuni asupra țării”.

”Penuria vine în condițiile în care Europa se luptă cu prețuri exorbitante la gaz, atribuite cererii puternice la nivel mondial și de refuzul Gazprom de a livra suplimentar pe piața europeană, dincolo de cele garantate prin contracte pe termen lung. Oficialii moldoveni sunt în discuții cu omologii UE care își doresc să organizeze transporturi de urgență de gaze din România, dar și Bucureștiul luptă și pentru a-și acoperi propriile necesități, pe fondul temerilor legate de nivelurile scăzute de stocare din întreaga Europă”.

Totodată, jurnaliștii de la Financial Times precizează că R.Moldova a supraapreciat dependența sa de Moscova, bazându-se pe o singură conductă din Rusia prin  Ucraina. Să spunem că, Moscova a impus în mod regulat embargouri comerciale asupra exporturilor moldovenești, cum ar fi vinul, în timp ce trupele rusești sunt garanții de securitate de facto pentru Transnistria, un stat separatist nerecunoscut la granița de est a țării cu Ucraina.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat că Rusia ar putea trimite cu 15% mai mult gaz în Europa pentru a ajuta la scăderea prețurilor. Dar ambasadorul Rusiei la UE a declarat că cea mai bună modalitate a Europei de a evita șocurile de aprovizionare cu gaze a fost să repare relațiile cu Moscova, negând în același timp că Gazprom a jucat vreun rol în actuala criză. 

Să spunem că, R.Moldova nu are deocamdată un nou contract cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale. Luni, Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că în această săptămână ar urma să fie lansate negocieri cu gigantul rus Gazprom, în cadrul unui grup comun de lucru, pentru a obține un contract cât mai avantajos și pe termen lung pentru livrarea gazelor naturale. Totodată, ministrul a dat asigurări că nu există motive de îngrijorare privind asigurarea cu gaze sau energie electrică.

De partea sa, liderul PSRM, Igor Dodon susține că negocierile pentru un nou contract trebuiau să înceapă încă în august, dar noul Guvern s-a ocupat de ”declarații deșarte și populiste”. ”Desigur, gazele pot fi livrate și din Occident, prin conducta turcească sau cele din nord, dar acestea vor fi gaze rusești care vor costa mai scump din cauza cheltuielilor suplimentare de transportare. Iar de la partenerii din Occident trebuie să se ceară bani pentru a oferi compensații populației din cauza creșterii semnificative a tarifelor la gaze. Partidul de guvernare nu poate gestiona criza economică, socială și cea energetică”, a subliniat Igor Dodon.