
Economie
Prețul energiei: Bruxelles ar putea introduce contractele de cumpărare colective
p0159391802.jpg

O parte a discuției în jurul scumpirii energiei sugerează că Pactul Verde al UE costă prea mult și că înainte ca el să fie aplicat, se vad deja rezultatele – anume scumpirea drastică a prețului energiei carbon.
Argumentul a fost dezbătut în interiorul UE unde Franța și Spania ar fi dorit o încetinire a ritmului energiilor verzi, dar ideea nu a fost reținută. In cele din urmă, s-a stabilit că Pactul verde este soluția și nu problema.
Prin urmare, Comisia Europeană a prezentat un plan axat pe economiile regenerabile - care au mai departe toată susținerea și pe „investigarea evenimentelor din piața energiilor carbon”.
Comisia este de fapt pe cale să analizeze abuzurile care ar fi putut avea loc în aceastaa piața și care ar putea sta și ele la baza urcării prețurilor.
România și alte cinci state au semnat saptamâna trecută o scrisoare adresată Comisiei Europene prin care cereau investigarea cauzelor reale a scumpirii energiei (stocurile epuizate ale Rusiei și cererea masivă de pe piața chineză) , dar şi regândirea pieței de energii carbon.
România ar putea cere în curând și derogări pentru a face mai departe investiții în domeniul gazului, necesare pentru independența energetică a țării.
Contracte colective
Investițiile în energiile regenerabile, tolerarea pentru nu se știe cât timp a energiei nucleare, eforturile diplomatice cu Rusia și revizuirea reglementarii aprovizionării energetice sunt descrise la capitolul soluții pe termen lung.
O altă soluție a aprovizionării eficiente ar putea fi contractele colective, gândite pe modelul celor prin care UE a achiziționat vaccinurile.
Ursula vonder Leyen este mândră de reușita sa privind vaccinurile și la drept vorbind, încercarea i-a reușit – cu toate că sub presiunea Germaniei, Comisia Europeană a încălcat toate regulile de concurență și a ignorat procedura total de achiziții publice.
Rezultatul este cel care contează și din această perspectivă se șterge și greșeala imensă făcută la semnarea contractului cu Astra Zeneca.
Prin urmare, ulciorul poate merge din nou la apă și deci Bruxelles propune reluarea schemei în cazul aprovizionării energetice, ceea ce teoretic ar trebui să ducă la o scădere importantă de preț.
Situațiile nu sunt cu adevărat similare în primul rând pentru că în domeniul aprovizionării energetice UE are un singur partener de „afaceri” – Rusia – și nu mai multe firme cu care să poată negocia și prin urmare să poată modula prețul de la un contract la altul.
Dar ideea poate fi dezvoltată, iar un numar de capitale sunt acum pe cale să analizeze propunerea despre care se spune că ar putea avea dezavantaje serioase.
Propunerile intră în discuția deputaților europeni în 14 octombrie și mai apoi a miniștrilor de resort europeni și a liderilor UE în 18 și respectiv în 21 octombrie.