Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe fondul crizei imobiliare și energetice, economia chineză încetinește

economie_china.png

Muncitor într-o uzină a grupului Sany, Beijing, 15 octombrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Autoritățile chineze au anunțat luni că economia țării a crescut în trimestrul trei cu 4,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, în scădere netă față de trimestrul doi, când s-a înregistrat o creșetere de 7,9%.

Potrivit AFP, încetinirea se datorează în principal crizei imobiliare și de energie elctrică, care afectează grav lanțurile de aprovizionare.

”Incertitudinile legate de contextul internațional se accentuează, în timp ce evoluția internă rămâne instabilă și inegală”, transmite Biroul Național de statistică al Chinei.

Deși practic eliberată de efectele pandemiei, China își vede amenințată economia de creșterea accentuată a costurilor materiilor prime, în special a cărbunelui, esențial pentru funcționarea centralelor electrice. În consecință centralele și-au redus drastic producția iar electricitatea este acum raționalizată, iar costurile de producție ale companiilor au crescut semnificativ.

Multă îngrijorare stârnește și soarta colosului imobiliar Evergrande, al cărui eventual faliment ar crea un impact major în economie.

Guvernul chinez vizează o creștere economică de 6% la sfârșitul acestui an, în timp ce FMI estimează că creșterea anuală a economiei chineze va fi de 8%.