Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BNR „ciupește” frâna creditării

bnr_banca_centrala.jpg

Banca Nationala a Romaniei
Sursa imaginii: 
bnr.ro

Un regulament al BNR, referitor la creditele imobiliare, pus în dezbatere publică, a creat vâlvă. Citit, însă, cu atenție, se poate constata că regulamentul va avea un impact limitat asupra pieței imobiliare și asupra sectorului bancar.

Despre ce este vorba? Deocamdată, schimbările propuse se află în dezbatere publică și ele prevăd că valoarea unui credit imobiliar în lei nu poate depăși 75% din valoarea garanției, față de 85% cât este în acest moment, nu poate să fie mai mare de 65% pentru creditele în euro și de 50% pentru creditele în alte valute. Este o scădere cu 10 procente pentru fiecare categorie de credit. Există interpretarea că avansul a crescut, dar mai exact situația se poate descrie prin faptul că împrumutul, ca procentaj din valoarea garanției, va fi acordat într-o proporție mai redusă decât în acest moment.

De asemenea, regulamentul le oferă băncilor posibilitatea să stabilească prin norme proprii nivelul maxim admis pentru gradul de îndatorare.

Un lucru este important în această schimbare. Este vorba despre aria de aplicare, respectiv doar pentru așa-numitele locuințe care nu sunt destinate pentru folosință proprie și permanentă a debitorului. Cu alte cuvinte, noile reguli se vor aplica doar pentru locuințe de tip casă de vacanță sau pentru proprietăți imobiliare cumpărate în scop investițional, adică pentru a fi închiriate sau revândute.

Regulamentul scoate din aria de aplicare și creditele care au parțial sau total garanția de stat, adică, în mod explicit, împrumuturile acordate prin programul „Noua casă”.

Și atunci, ce mai rămâne? Doar locuințele cumpărate cu scop investițional sau eventual cele cu statut de case de vacanță. Nu este o tragedie și nici nu pare o schimbare majoră, pentru că îi afectează pe cei care, în principiu, au venituri relativ mari, dacă își doresc să cumpere o a doua sau o a treia casă prin credit.

Experți de pe piața imobiliară sunt de părere că dobânzile mici acordate de bănci la depozitele populației i-au făcut pe românii din clasa de mijloc să cumpere o a doua locuință, pe care să o închirieze pentru a obține un venit lunar.

Nu este nimic rău în acest demers investițional, dimpotrivă, este de dorit ca România să aibă o clasă de mijloc dinamică și care să își plaseze fondurile personale în direcții cât mai diversificate. Noul regulament al băncii centrale va face ca investițiile pe piața imobiliară să fie un pic mai complicate din punctul de vedere al finanțării prin bănci.

De ce a luat BNR o astfel de măsură? Este greu de spus, pentru că ne lipsesc datele oficiale. Adică, nu știm dacă investițiile în proprietăți imobiliare cu scopul fructificării lor pe piață au devenit atât de numeroase încât să necesite o descurajare a creditării acestui sector.

De asemenea, am putea să credem că este doar o primă mișcare a băncii centrale și într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat ar putea să intre și alte categorii de credite sub imperiul unor reglementări mai restrictive.

Nu putem să nu fim atenți la context. Creditele au avut anul acesta o creștere dinamică, iar dobânzile au acum o clară tendință de creștere. De aceea, Banca Națională, în stilul care o caracterizează, adică extrem de precaut, ia o decizie care, în esență, încetinește creditarea pe o nișă de piață. În felul acesta, BNR se gândește la vremurile care vor veni, cu inflație mai mare și care ar putea să crească nivelul creditelor neperformante. Chiar dacă nu pare, este un bine pe care BNR îl face și băncilor, și consumatorilor.

Regulamentul se va aplica în mod predicitibil, adică de la începutul anului viitor, pentru că este puțin probabil ca dezbaterea publică să schimbe ceva. Ar putea, însă, să se întâmple altceva și anume o aglomerare a tranzacțiilor în acest sfârșit de an, până când noile prevederi vor intra în vigoare. Indiferent, însă, de situație, BNR transmite semnalul că este „cu ochii” pe piețe.