Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Buget: veniturile cresc, dar nu pot acoperi „explozia” cheltuielilor

Să ne aruncăm o privire asupra bugetului de stat. Vom avea o mică surpriză, adică în luna septembrie cheltuielile au scăzut în comparație cu aceeași lună a anului trecut. Este doar o fotografie de moment, pentru că scăderea cheltuielilor bugetare a avut loc doar în luna septembrie, nu și la nivelul întregului an.

Vom vedea în următoarele luni ce se va întâmpla, dacă avem ceea ce se numește consolidare fiscală sau septembrie a fost doar o floare care nu face o primăvară bugetară. De exemplu, în luna august această scădere a cheltuielilor nu a avut loc. Ar fi o surpriză ca procesul de reducere a cheltuielilor să continue, anul acesta, lună de lună, pentru că până la urmă orice pas făcut în această direcție este binevenit.

Dincolo de evoluțiile pozitive din luna septembrie, mult mai sugestiv este tabloul de ansamblu, adică pe întregul an. Dar, pentru început, vom compara primele trei trimestre ale acestui an cu aceeași perioadă din anul 2019, pentru a avea ca bază de raportare o perioadă normală, în care pandemia nu exista și în care bugetul nu era influențat nici de scăderea veniturilor, nici de creșterea cheltuielilor cauzate de criza sanitară.

Așadar, calculele ne oferă câteva mici surprize. Veniturile bugetare din acest an sunt sensibil mai mari decât cele din anul 2019. Veniturile totale cu 18%, veniturile fiscale cu 18%, cele din impozitul pe profit și salarii au urcat cu 15%, cele cu impozitele și taxele pe bunuri și servicii au crescut cu 20%, iar contribuțiile de asigurări au un plus de 13%.

Desigur, o parte din aceste creșteri sunt ajutate de inflație, dar nu este singura explicație. Este clar că în ceea ce privește veniturile bugetului economia s-a întors la perioada de dinainte de pandemie. Cu precizarea că anul trecut, la aproape toate capitolele de venituri s-au înregistrat scăderi în comparație cu anul precedent. Un fapt normal dacă ne gândim că pandemia a afectat majoritatea sectoarelor economice și, deci, și veniturile bugetare.

Dacă în materie de venituri cifrele sunt neașteptat de bune, cele privind cheltuielile arată creșteri pe toată linia. Mai precis, cheltuielile totale au crescut în 2021 față de anul 2019 cu 23%, cele cu personalul au urcat cu 8%, ceea ce ne indică, încă o dată, că înghețarea salariilor bugetare a fost foarte relativă, cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 20%, iar cele cu asistența socială cu 32%. Cifrele ne arată că nu doar pandemia a urcat cheltuielile, ci și lipsa de reformare a administrației. Dar, acest lucru era deja știut, iar criza sanitară a fost scuza perfectă pentru lipsa reformelor.

Scăderea cheltuielilor din luna septembrie este mai degrabă întâmplătoare. Ar fi nevoie de consolidare bugetară, adică de o scădere a cheltuielilor, dar, dacă privim măsurile de reducere a facturilor energetice și cele de sprijin ce vor trebui acordate sectoarelor economice lovite de criza sanitară, putem să anticipăm că nu se vor reduce cheltuielile, ci chiar vor crește.

Problema este că avansul veniturilor bugetare s-ar putea plafona, adică nu vor mai crește cu actualul ritm. Ceea ce înseamnă că va exista o presiune asupra deficitului bugetar. Un indicator care, până acum, după nouă luni, arată decent, 3,77% din PIB. Comparația cu anul trecut nu este relevantă, pentru că economia a fost puternic lovită în anul 2020, ci ne întoarcem la anul 2019. Astfel, în urmă cu doi ani, în termeni procentuali, deficitul era de 2,62% din PIB, față de 3,77%, anul acesta, iar în cifre absolute, deficitul bugetar este în 2021 cu 64% mai mare decât în 2019.

Instituțiile financiare își păstrează estimările că deficitul bugetar va trece anul acesta de 7% din PIB, ceea ce ar însemna, în trei luni, aproape o dublare. Pare mult, dar, probabil că și acest guvern ca și toate celelalte înghesuie plăți substanțiale către sfârșitul anului. O tentație de la care nu se poate abține niciun Executiv.

 
Rubrica Economia Reală din 29 octombrie 2021