Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova va achita 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, de la 1 noiembrie

246724029_1117142852026618_3063301795308728236_n.jpg

Contractul cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale va fi prelungit pentru 5 ani
Sursa imaginii: 
Moldovagaz

R.Moldova va achita, de la 1 noiembrie, 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. Ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. Anunțul a fost făcut de vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, după încheierea negocierilor cu Gazprom. Potrivit oficialului, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația R.Moldova,”care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață”. Totodată, Andrei Spînu dă asigurări că ”protocolul semnat nu prevede nici o condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel”.

”Dat fiind că e vorba de o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune la moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale, R Moldova va avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, susține Andrei Spânu.

În plus, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale dă asigurări că protocolul semnat nu prevede nici o condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel. ”În ceea ce privește datoria formată la Moldova-Gaz, am convenit să efectuăm un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz”, a mai spus Andrei Spînu.

”Ceea ce este important pentru cetățeni și pentru afaceri e că avem de la 1 noiembrie asigurate livrări de volume suficiente de gaz la un preț de cel puțin două ori sub prețul actual pe piață. Întreprinderile nu se vor opri iar oamenii vor avea mai multă căldură în case”, a conchis vicepremierul moldovean, Andrei Spînu.

Săptămâna trecută a avut loc ultima rundă de negocieri dintre Gazprom și R.Moldova care s-a încheiat cu semnarea unui protocol. Documentul stabilește agenda comună pe problema gazelor și semnare de către MoldovaGaz și Gazprom a contractului de livrarea a gazelor pentru R.Moldova, începând cu 1 noiembrie. Contractul cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale va fi prelungit pentru 5 ani.

Gazprom a emis o notă în care se arată că împreună cu Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale către consumatorii din R.Moldova ”în condiții reciproc avantajoase”. 

Trebuie spus că, anul trecut, R.Moldova cumpăra gaz de la Gazprom cu circa 150 dolari, scrie portalul Mold-street.com. În primele 9 luni ale anului 2021, prețul a crescut de la 128 de dolari, în primul trimestru, la 445 de dolari, în trimestrul III. Moldovagaz prognoza pentru acest an un preț mediu de circa 200 de dolari pentru mia de metri cubi. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre prețul pe care îl va achita R.Moldova, pentru gazele naturale, din 1 noiembrie