Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii economisesc 58 de euro pe lună. Cum stăm față de slovaci, cehi și unguri?

portofel.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com

Şapte din 10 români nu au o rutină de economisire şi pun bani deoparte aleatoriu, în funcţie de ce le rămâne la finalul lunii, arată un studiu realizat de Erste Group. Potrivit acestuia, românii economisesc, în medie, 309 lei pe lună, echivalentul a 58 euro, cu un salariu mediu net de 3.541 lei, iar suma medie lunară economisită pe regiune este de 120 de euro. Austriecii continuă să fie lideri în această zonă a Europei, cu o medie de 344 euro lunar, urmaţi de slovaci cu 123 euro şi de cehi cu 119 euro.

Cea mai nouă ediţie “Money Matters”, studiu anual realizat de Erste Group și citat de news.ro, arată că 71% dintre români nu au o rutină de economisire şi aleg să pună deoparte o sumă aleatorie, în funcţie de ceea ce le rămâne la finalul lunii, după ce îşi asigură cheltuielile curente. Studiul marchează Ziua Mondială a Economisirii şi aduce informaţii noi în ceea ce priveşte evoluţia economiilor personale în contextul COVID-19, dar şi importanţa sustenabilităţii financiare.

Datele arată, în principal, că românii fac progrese în zona educaţiei financiare, însă le lipseşte încă disciplina economisirii.

Potrivit cercetării, 51% dintre români consideră că este foarte important să economisească, comparativ cu 44% în 2020 şi 36% în 2019, însă, în acelaşi timp, 71% dintre respondenţi nu au o rutină de economisire şi susţin că pun bani deoparte aleatoriu, în funcţie de ceea ce le rămâne la final de lună în cont, după ce îşi asigură cheltuielile curente. În majoritatea ţărilor din regiune, 1 din 2 respondenţi au declarat că economisesc lunar o sumă fixă, ceea ce relevă o mai bună organizare a cheltuielilor şi prioritizarea economisirii.

Datele studiului au scos în evidenţă faptul că românii economisesc, în medie, 309 lei pe lună, echivalentul a 58 euro, cu un salariu mediu net de 3.541 lei. Suma medie lunară economisită pe regiune este de 120 de euro, reprezentând o creştere de 31,86% faţă de anul 2017, când suma era de 91 euro. Românii au înregistrat o creştere constantă a sumei economisite, ajungând la 309 lei lunar, în creştere cu 8,5% faţă de 2020, când suma medie economisită a fost de 286 lei, şi în creştere cu 14,8% faţă de 2019, când suma medie economisită a fost de 269 lei.

"Austriecii continuă să fie lideri în această zonă a Europei, cu o medie de 344 euro lunar, urmaţi de slovaci cu 123 euro şi cehi cu 119 euro. Pe locurile următoare se află ungurii cu 83 euro, croaţii cu 72 euro şi sârbii cu 47 euro. Corelat cu salariul mediu din fiecare ţară din regiune, există un procent constant de 10% economisire la nivelul populaţiei", relevă studiul.

69% dintre intervievaţi au menţionat că motivul pentru care economisesc sunt urgenţele şi cheltuielile neprevăzute, în timp ce 66% dintre ei au declarat că economisesc pentru a avea o rezervă de bani pentru sine sau pentru familie.

13% dintre români consideră că au cunoştinţe solide de educaţie financiară, în timp ce media pe regiune a celor ce au declarat că au cunoştinţe foarte bune de educaţie financiară este de 9,5%.

Studiul Money Matters a fost realizat la cererea Erste Group şi a vizat ţările din Europa Centrală şi de Est – Austria, Ungaria, Croaţia, Cehia, Slovacia, România şi Serbia. Cercetarea a avut loc în lunile iulie şi august 2021, pe un eşantion de 500 de persoane, reprezentativ la nivelul populaţiei bancabile, cu vârsta de peste 15 ani.