Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum zguduie gândacii de supermarket brandurile europene

gandac.png

Sursa imaginii: 
Getty Images/Dorling Kindersley via rfi.fr

Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut în ultimele zile mai multe controale în supermarketuri din București. Rezultatele arată un adevărat dezastru. 

Nu are sens să mai înșir toate neregulile constatate de inspectorii ANPC. Doar să spunem că ele sunt de toate felurile, de la insecte sau mai exact gândaci, până la rafturi ruginite pentru expunerea produselor.

Gravitatea situațiilor descoperite de controalele ANPC este dovedită și de nivelul amenzilor, dar mai ales de propunerea de închidere a unor magazine în care s-au găsit nereguli majore. Este o penalizare fără precedent, cea privind propunerea de închidere a unității comerciale, care indică o anumită determinare pe care au avut-o inspectorii ANPC.

Să spunem că inspecțiile au fost la trei rețele comerciale, Cora, Mega Image și Auchan, la mai multe magazine care fac parte din aceste lanțuri comerciale. Nu facem un proces de intenție, dar nu este imposibil ca și în alte hypermarketuri, sub alte branduri, să se întâlnească situații asemănătoare. Deocamdată, însă, comercianții care nu au fost controlați sunt negustori cinstiți.

De fapt, prima mare întrebare este: sunt prea puține controale realizate de ANPC în sectorul comerțului cu amănuntul? Interpretările sunt diferite. În primul rând, un control ANPC menționat în surse publice, a a avut loc în anul 2019, în Constanța, la mai multe supermarketuri, și un alt control se pierde în timp, undeva cu opt ani în urmă. În ambele situații, controalele s-au încheiat cu amenzi, dar nu la nivelul celor aplicate în aceste zile.

Sunt evitate marile rețele comerciale de către controalele instituțiilor publice?

Un răspuns grăbit ar putea să ne trimită pe o pistă falsă. Sigur că văzând marile nereguli găsite zilele acestea la magazinele unor branduri importante am fi tentați să spunem că este nevoie de controale mult mai dese și mai intransigente. Dar, am putea greși. Specialiștii ar trebui să se pronunțe dacă ANPC are suficienți inspectori să activeze controale mai dese în zona comerțului și dacă acest lucru nu ar însemna o pierdere din vedere a unor alte domenii.

De fapt, există o opinie în rândul publicului referitoare la faptul că marile companii multinaționale prezente în România sunt exceptate de la controale, indiferent că este vorba despre ANPC, fisc, inspecția muncii sau alte instituții cu atribuții în acest sens.

Este doar o părere. Nu există dovezi serioase sau declarații credibile care să arate clar că firmele multinaționale sunt protejate în România de instituțiile de control. Doar unii politicieni au clamat cu câțiva ani în urmă că firmele multinaționale exportă profitul în țările de origine și totodată aduc produse alimentare în țară care otrăvesc oamenii. Desigur, este cel puțin bizar să afirmi aceste lucruri aflându-te la guvernare și putând astfel să impulsionezi toate instituțiile de control.

Neregulile găsite de ANPC la câteva rețele comerciale trebuie luate în serios, pentru că ele pot periclita sănătatea publică. Este totodată o surpriză neplăcută, pentru că așteptările consumatorilor români de la așa-numitul comerț modern sunt mari. Astfel de cazuri, precum cele amendate de ANPC, subminează încrederea în marile companii comerciale europene prezente pe piața românească.

De altfel, răspunsurile firmelor amendate au fost destul de neconvingătoare. Reprezentanții companiilor au declarat că au rezolvat problemele sesizate și că există implementat un sistem modern de standarde de calitate. Nu se spune, însă, niciun cuvânt despre cum respectarea standardelor de calitate a permis să se ajungă la situații precum cele descoperite de controalele ANPC. Cazurile rețelelor comerciale amendate ne arată că nicio companie nu trebuie să fie mai presus de lege.

 
Rubrica Economia Reală din 3 noiembrie 2021