
Economie
Cetățenii moldoveni ar putea plăti mai mult decât dublu pentru gazele naturale
stop-gaz.jpg

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat solicitarea Moldovagaz potrivit căreia, marți, va fi examinat proiectul privind aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021.
Potrivit unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să pregătească un set de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetățeni.
Totodată, membrii Comisiei au decis că S.A. „Termoelectrica” nu va mai utiliza păcura în procesul tehnologic și va reveni la producerea energiei termice și electrice pe baza gazelor naturale. ”Pentru ca Republica Moldova să nu se mai confrunte cu asemenea crize energetice pe viitor, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale are misiunea de a iniția procesul de fortificare a securității energetice a țării”.
Expert:”E nevoie de o abordare ce ar permite majorarea etapizată a tarifelor, minimizând la maxim impactul negativ asupra populației”
Expertul economic IDIS ”VIitorul”, Veacelsav Ioniță, consideră că acum e nevoie de o abordare ce ar permite majorarea etapizată a tarifelor, minimizând la maxim impactul negativ asupra populației, fără a perturba activitatea Moldovagaz. ”ANRE în noiembrie poate accepta o majorare de până la 8,6-9,0 lei/m3, iar următoarea majorare în caz de necesitate să fie aplicată spre sfârșitul trimestrul I din 2022. Dacă nu se va accepta această abordare, atunci din păcate pentru noi toți, tariful va fi de 10,26 lei/m3, exact atât cât solicită Moldovagaz”.
Un lucru este cert, spune Veacelsav Ioniță. ”Formula nouă de calcul a adus o creștere rapidă a prețurilor, mult mai mare decât în conformitate cu formula veche. Moldova achită în prezent un preț pentru gazele naturale mult mai ridicat decât în trimestrul I din 2021. Cel mai probabil asistăm la o repetare a situației din 2006, când Moldova a acceptat trecerea la prețuri de piață, dar cu o perioadă de tranziție de 5 ani”. ”Presupunem că a fost oferit și un discount pentru o perioadă de adaptare la noua formulă. Din primele cifre acest discount pare a fi la prima etapă de 25% din prețul de piață. Însă mai exact va fi posibil să estimăm după cel puțin jumătate de an”.
În octombrie Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață.
R.Moldova achită, de la 1 noiembrie, 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. Ulterior, prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse, susține vicepremierul moldovean, Andrei Spînu. Potrivit oficialului, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația R.Moldova,”care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață”. Totodată, Andrei Spînu dă asigurări că ”protocolul semnat nu prevede nici o condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel”. ”În ceea ce privește datoria formată la Moldova-Gaz, am convenit să efectuăm un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz”, a mai spus Andrei Spînu.
Chișinăul a solicitat recent ajutor de urgență țărilor Uniunii Europene, după ce gigantul rus Gazprom și-a redus livrările către R.Moldova, pe fondul unei crize globale de energie. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE acordă R.Moldova 60 de mln de euro pentru gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale.
Să spunem că, Moldovagaz a fost fondată în anul 1999. Gazprom deține 50% din acțiuni (145,3 milioane dolari SUA), Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33% (102,7 milioane dolari SUA), regiunea din stângă Nistrului 13, 44% (39 milioane dolari SUA), persoanele fizice și juridice 1,23% (3,5 milioane dolari SUA).