Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bitcoin și Ethereum duc piața criptomonedelor la o valoare record

bitcoin.jpg

Controverse pe tema bitcoin. Roubini vs. bancherii de investiții.
Controverse pe tema bitcoin. Roubini vs. bancherii de investiții.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Încă o bornă atinsă de piaţa criptomonedelor. Acest sector a crescut considerabil în ultimele luni și, pentru prima oară în istoria sa, a depăşit valoarea de piață de 3.000 de miliarde de dolari. Cel mai important avanans este înregistrat tot de Bitcoin, care a ajuns ieri la valoarea de la 66.035 de dolari pentru o unitate, un nivel foarte apropiat de cel mai înalt înregistrat în istorie. La rândul său, Ethereum, a doua cea mai importantă criptomonedă din lume, s-a apreciat cu 2%, până la nivelul de 4.727 de dolari. La RFI, „criptoinfluencerul” Miruna Nicolăiță explică în ce mod se poate investi în acest sector dominat de imprevizibilitate.

Piaţa criptomonedelor reprezenta luni dimineață 3.007 miliarde de dolari, potrivit site-ului CoinGecko, care urmăreşte piaţa a peste 10.000 de criptomonede.

Analişti întâmpină dificultăţi - ca adesea în acest domeniu - să găsească explicaţii a creşterii de luni, notează news.ro.

”Piaţa criptomonedelor se umfă cu o viteză aiuritoare”, declară AFP Ipek Ozkardeskaya, un analist de piaţă la SwissQuote, care estimează că există ”o parte de speculă şi o parte de realitate”.

Bitcoin - care a crescut 5%, la 66.035 de dolari către ora 10.10 GMT (12.10, ora României) - se apropia de cel mai înalt nivel istoric al său, în timp ce Ethereum, a doua cea mai importantă criptomonedă din lume, s-a apreciat cu 2%, la 4.727 de dolari, după ce a atins mai devreme un vârf de 4.768 de dolari.

Bitcoin şi ethereum reprezintă peste 40% şi, respectiv, aproape 20% din piaţă, iar volatilitatea este şi mai exacerbată în cazul criptomonedelor mai ”mici”.

Shiba Inu, un criptoactiv creat pentru a rivaliza cu Dogecoin - care are la bază o glumă -, a atins la sfârşitul lui octombrie o talie teoretică de 40 de miliarde de dolari, devenind a doua cea mai mare criptomonedă.

Însă, în doar câteva zile, aproape zece miliarde de dolari s-au ”evaporat”.

”Este puţin probabil ca acei campioni de azi să fie supravieţuitorii de mâine”, subliniază Ipek Ozkardeskaya, care se teme de ”o bulă de acelaşi tip ca cea a Internetului” în anii 2000.

La RFI, „criptoinfluencerul” Miruna Nicolăiță explică faptul că sectorul criptomonedelor oferă anumite avantaje de investiție pentru că reprezintă un sector transparent. De asemenea, este un segment care este extrem de greu de „hackerit”, spune Miruna Nicolăiță.

Pe de altă parte, piața criptomonedelor este volatilă pentru că ele se află pe o piață de schimb, bazată pe cerere și ofertă. Atunci când o monedă este vândută masiv, valoarea îi scade, iar atunci când este cumpărată valoarea ei crește.

Criptoinfluencerul subliniază că nu trebuie să investești pe această piață banii pe care nu ți-i permiți să îi pierzi. Dacă investești în criptomonede mai puțin cunoscute, ai 90% șanse să îi pierzi, afirmă Miruna Nicolăiță. Ea mai spune că, pentru a înregistra profit în acest sector, trebui să te înarmezi cu răbdare și să nu vinzi la primele fluctuații.

Ascultă:

 
„Criptoinfluencerul” Miruna Nicolăiță, despre piața criptomonedelor