Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: ANRE a aprobat tarife majorate pentru gazele naturale

La Chișinău, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noul tarif pentru gazele naturale. Astfel, ANRE a dat curs solicitării Moldovagaz care a propus un preț de 10,26 lei (cca 50 eurocenți), pentru un metru cub de gaze naturale, fără taxa pe valoare adăugată, față de 4,2 lei cât au achitat moldovenii până nu demult. Tariful provizoriu este valabil de la 1 noiembrie. 

Până la sfărșitul acestei luni, ANRE urmează să vină cu un tarif final pentru gazele naturale, potrivit unei decizii, adoptate marți de reprezentanții Agenției.

Între timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să pregătească un set de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetățeni. Totodată, S.A „Termoelectrica” nu va mai utiliza păcura în procesul tehnologic și va reveni la producerea energiei termice și electrice pe baza gazelor naturale. ”Pentru ca Republica Moldova să nu se mai confrunte cu asemenea crize energetice pe viitor, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale are misiunea de a iniția procesul de fortificare a securității energetice a țării”, susțin autoritățile.

Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, formula nouă de calcul ”a adus o creștere rapidă a prețurilor, mult mai mare decât în conformitate cu formula veche. Moldova achită în prezent un preț pentru gazele naturale mult mai ridicat decât în trimestrul I din 2021. Asistăm la o repetare a situației din 2006, când Moldova a acceptat trecerea la prețuri de piață, dar cu o perioadă de tranziție de 5 ani”. 

Să spunem că, în octombrie Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață. 

R.Moldova achită, de la 1 noiembrie, 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. Ulterior, prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse, susține vicepremierul moldovean, Andrei Spînu. Potrivit oficialului, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația R.Moldova,”care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață”. 

”În ceea ce privește datoria formată la Moldovagaz, am convenit să efectuăm un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldovagaz”, a mai spus Andrei Spînu.

Moldovagaz a fost fondată în anul 1999. Gazprom deține 50% din acțiuni (145,3 milioane dolari SUA), Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33% (102,7 milioane dolari SUA), regiunea din stângă Nistrului 13, 44% (39 milioane dolari SUA), persoanele fizice și juridice 1,23% (3,5 milioane dolari SUA). 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noul tarif pentu gazele naturale, aprobat de ANRE