Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD vrea impozite mărite pentru cei cu câștiguri mari. E o soluție echitabilă?

marcel_ciolacu_pesedist_roman_motiune_cenzura.jpg

Președintele PSD, Marcel Ciolacu
Sursa imaginii: 
Facebook/Marcel Ciolacu

Sunt negocieri tensionate în aceste zile, între PNL, PSD și UDMR, partidele care negociază oficial pentru formarea unei coaliții de guvernare. Surse apropiate discuțiilor vorbesc despre un blocaj pe tema nominalizării premierului, funcție vizată atât de liberali, cât și de social-democrați. De asemenea, nici asupra numărului de ministere din noul Executiv nu s-a căzut de acord. În plus, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus răspicat faptul că, în accepțiunea social-democraților, România trebuie să renunțe la cota unică de impozitare, în favoarea uneia progresive. „Ar fi o greșeală majoră”, atenționează, la RFI, consultantul fiscal Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor. El mai amintește că impozitul progresiv a mai fost aplicat în România, cu rezultate proaste.

„Cota progresivă de impozitare ar fi o greșeală”

Gabiel Biriș explică faptul că „atunci când vorbim despre cota unică sau cota progresivă ne referim la modul de impozitare a veniturilor personale, adică persoane fizice, nu companii. Din 2005 până acum am avut cotă unică, adică nu avem un impozit progresiv care să crească în cazul veniturilor mai mari, ci avem o cotă unică ce se aplică pentru tot ce se taxează peste un anumit prag”.

„Taxarea progresivă este o teorie foarte veche care spune că, dacă ești mai bogat, trebuie să plătești taxe mai mari. În realitate nu se întâmplă așa pentru că aceste cote progresive se aplică doar la veniturile din salarii sau PFA. Am avut impozite progresive până în 2004, între 18% și 40%. Însă cei bogați nu sunt bogați din salarii, sunt bogați din dividende, din câștiguri de capital, din vânzări de firme, din tranzacții imobiliare. Acestea niciodată în România nu au fost impuse, nici măcar cu cota unică. Au tot fost excepții. În ultimii ani au fost supuse câștigurile de capital la cota unică, dar nu și cele din imobiliare”, mai spune expertul.

Biriș mai argumentează că încasările la bugetul de stat nu au cum să crească dacă se trece la impozitarea progresivă. „Dacă ne uităm în urmă, când aveam cotă progresivă între 18% și 40% ponderea impozitului pe venit în PIB era de 2,6%, iar în cazul cotei unice a ajuns la 3,8%”.

Cota progresivă de impozitare ar fi o greșeală. Cota unică a funcționat foarte bine în România: au crescut încasările la buget, a crescut conformarea voluntară, a dus la apariția unei clase mijlocii cât de cât conturate. Cred că trebuie pus în discuție un sistem echitabil, o cotă unică, adică să fii impozitat în funcție de cât câștigi, fără scutiri și fără tratamente preferențiale. Să ne concentrăm pe îmbunătățirea administrării fiscale și pe reducerea evaziunii”, spune consultantul fiscal.

„Când mă refer la eliminarea scutirilor, nu mă refer neapărat la angajații din IT. Mă refer însă la Horeca. Aceasta nu mai plătește din 2016 impozit pe profit ci un derizoriu impozit specific. Mă refer la faptul că regimul întreprinderilor a fost ridicat până la un milion de euro și se folosește și pentru plata de salarii. Mă refer la faptul că avem în construcții și în producția de materiale de construcții jumătate de milion de angajați care nu numai că sunt scutiți de impozitul pe salariu, dar nu plătesc în nici contribuția la sănătate și beneficiază de asigurări. Deci, mă refer la tot felul de privilegii acordate preferențiat în funcție de interesul politic al politicienilor din momentul în care a fost făcută legea”, conchide Biriș.

Ascultă:

 
Consultantul fiscal Gabriel Biriș, despre impozitare