Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În Ungaria prețurile carburanților au fost plafonate

benzina.jpeg

Benzinărie UK
Sursa imaginii: 
Arhiva RFI România

Guvernul ungar a decretat plafonarea preţului carburanţilor începând de azi, 15 noiembrie, pe o perioadă de 3 luni. Scopul este ţinerea sub control a inflaţiei, dar avantajele nu sunt evidente.

Conform deciziei guvernului ungar, preţul carburanţilor va fi plafonat la 480 forinţi pe litru, cca 6,5 lei la cursul actual. Acest preţ se va aplica doar benzinei cu co 95 şi motorinei şi va fi valabil până în februarie anul viitor. Până atunci, preţurile pot fi mai mici, dar nu mai mari de 480 de forinţi.

Măsura a fost adoptată de guvern la scurt timp după publicarea ratei inflaţiei pe luna octombrie şi a trecerii preţului carburanţilor peste pragul psihologic de 500 de forinţi. Având în vedere că peste 5 luni vor fi alegeri parlamentare în Ungaria, aceste evoluţii nu sunt tocmai pozitive pentru partidele aflate la guvernare.

În ultimele săptămâni, preţul carburanţilor în Ungaria a crescut exponenţial, ajungând la 500 de forinţi pe litru, aproximativ 1,4 euro. Acest preţ a influenţat şi rata creşterii preţurilor, reprezentând 30% din inflaţia pe luna octombrie.

De două săptămâni, opoziţia cerea intervenţia guvernului pentru stoparea creşterii preţului carburanţilor. La început, premierul Viktor Orban a spus că o asemenea măsură trebuie analizată cu atenţie şi că taxele şi accizele percepute de stat sunt elaborate în aşa fel încât creşterea preţurilor să se oprească la un anumit nivel. Nu a specificat nivelul. Joi însă, guvernul a anunţat brusc plafonarea preţului la 480 de forinţi.

Dacă preţul de piaţă este mai mare, pierderile vor fi suportate de comercianţi, iar guvernul nu va plăti compensaţii. Între timp a fost publicat şi decretul guvernamental, care stipulează că toate benzinăriile trebuie să declare în scris că acceptă practicarea preţului limitat pentru benzina cu co 95 şi motorină.

Preţurile rămân liberalizate pentru carburanţii premium. Benzinăriile care nu pot practica preţul plafonat vor trebui să îşi sisteze activitatea. Cei care vor practica alte preţuri vor fi amendaţi cu sume între 270 şi 8200 de euro iar la a doua abatere benzinăria se va închide pe o perioadă limitată.

Reducerea inflației

Argumentul guvernului în luarea acestei măsuri a fost reducerea inflaţiei. În octombrie, rata a fost de 6,5% faţă de octombrie anul trecut, iar prognozele estimează pentru noiembrie depăşirea ratei de 7%. Prin plafonarea preţului carburanţilor există şanse ca inflaţia să rămână la 7% sau chiar mai puţin.

Întrebarea este ce se va întâmpla după expirarea termenului, pe 15 februarie. Dacă preţul petrolului va rămâne ridicat, creşterea bruscă va fi un şoc, atât pentru economie, cât şi pentru populaţie. În plus, nimic nu garantează că după expirarea termenului comercianţii nu vor încerca să recupereze pierderile prin preţuri ridicate. E drept, şi guvernul va putea decide că va prelungi măsura, de exemplu până în luna aprilie, când vor avea loc alegeri.

Imediat după anunţarea plafonării, valoarea acţiunilor companiei petroliere MOL a scăzut cu 7%, dar analiştii consideră că profitul anual al companiei nu va scădea cu mai mult de 1-2%. Mai problematică este situaţia benzinăriilor. Majoritatea lor sunt deţinute de marile companii, MOL, Shell, OMV, Lukoil, care pot suporta o scădere a veniturilor timp de 3 luni. Însă există şi benzinării private, care vor resimţi această măsură, în timp ce marii producători le vor vinde carburanţii la acelaşi preţ en gros.

În final, există şi întrebarea dacă nu cumva preţul plafonat al carburanţilor este atât de scăzut încât să înceapă un turism al carburanţilor din ţările vecine Ungariei. În acest moment, doar în România şi Ucraina preţurile sunt sub cele stabilite central în Ungaria, în restul ţărilor sunt mai mari. Deci da, este posibil ca austriecii şi slovacii din apropierea graniţei cu Ungaria să îşi facă plinul în ţara vecină.

 
În Ungaria prețurile carburanților au fost plafonate