Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce Shell vrea să se mute din Olanda în Marea Britanie

shell.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Shell

O știre a făcut ieri înconjurul lumii de business. Simplist vorbind, informația spune că firma Royal Dutch Shell se va muta în Marea Britanie și își va schimba denumirea în Shell.

Știrea este, în esență, corectă, dar necesită mai multe explicații. La primul nivel, superficial, sunt politicienii care s-au grăbit să comenteze. Ministrul britanic al energiei a salutat mutarea Shell și a scris pe o rețea socială că acest lucru este o confirmare a încrederii în economia britanică. Este adevărat că după Brexit și după plecarea mai multor companii din Marea Britanie, intenția Shell pare o a fi o gură de oxigen. La rândul lui, ministrul afacerilor economice și al climei din guvernul Țărilor de Jos a spus că este surprins în mod neplăcut de planul firmei anglo-olandeze.

Trebuie remarcat că decizia companiei a fost anunțată, dar nu a fost luată. Ea va trebui confirmată de adunarea acționarilor care va avea loc în data de 10 decembrie a.c. Este, însă, posibil ca propunerea managementului să se fi bazat pe o consultare prealabilă cu un grup de acționari.

Tema esențială este: de ce vrea Royal Dutch Shell să se mute în Marea Britanie? Explicațiile oficiale care însoțesc schimbarea sunt legate, în primul rând, de simplificarea funcționării companiei. Acum, structura Royal Dutch Shell este complicată. Fără a intra în amănunte tehnice, compania are mai multe tipuri de acțiuni, respectiv titluri olandeze și titluri britanice, care au chiar și niveluri diferite de impozitare. De altfel, este posibil să fi contat faptul că guvernul olandez nu reușește să găsească o majoritate parlamentară care să elimine taxarea cu 15% a dividendelor. Amânarea deciziei a creat în mod evident o frustrare în rândul investitorilor.

Totodată, compania este înregistrată în Marea Britanie, dar are sediul central în Țările de Jos. Dacă propunerea se va aproba de către acționari, Shell urmează să își mute sediul central în Marea Britanie și, de asemenea, să se simplifice structura de proprietari păstrând o singură clasă de acțiuni. În același timp, compania a dat asigurări că nu va pleca definitiv din Țările de Jos, adică va păstra în continuare, la Haga, activitățile de tehnologie, de distribuție și cele privind energia regenerabilă.

O scurtă paranteză istorică. Royal Dutch s-a înființat în anul 1890 și a fuzionat în anul 1907 cu firma britanică Shell. Dacă în 10 decembrie a.c. acționarii vor aproba schimbarea, o companie care lucrează de 131 de ani își va schimba denumirea.

Cu siguranță, nivelul impozitării va conta în decizia acționarilor de a muta Shell din Olanda în Marea Britanie. Dar, mai este o problemă care nu trebuie omisă. În ultimii ani, asupra companiei s-au făcut presiuni mari legate de adoptarea măsurilor stabilite în Acordul de la Paris privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Concret, în anul 2019, mai multe organizații neguvernamentale care fac parte din ONG-ul „Prietenii Pământului” au strâns semnături de la 17.000 cetățeni olandezi și au dat în judecată Shell cerând companiei să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 45% până în anul 2030. Avocatul firmei multinaționale a arătat că Shell susține tranziția energetică și că a luat deja măsuri în acest sens printr-un program care prevede scăderea amprentei de carbon pentru produsele vândute pe piață cu 30% până în anul 2035 și cu 65% până în anul 2050.

A mai venit, în anul 2019, și decizia Curții Supreme a Țărilor de Jos, care cere ca statul să reducă cu cel puțin 25% emisiile de carbon, ceea ce a pus presiune asupra companiei. În fine, în mai 2021, un tribunal din Haga a pronunțat decizia ca Shell să fie obligată să reducă emisiile de carbon cu 45% până în anul 2030.

Așadar, fiscalitate și decizii ale justiției cu privire la îndeplinirea unor criterii de mediu. Este posibil ca toatea acestea să conteze în decizia Shell de a se muta în Marea Britanie. Iar din acest punct de vedere, dosarul Shell poate avea o morală și pentru România.

 
Rubrica Economia Reală din 16 noiembrie 2021