Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia: Unul din cele mai mari poduri suspendate din lume, aproape de finalizare

pod_dardanele.jpg

Podul Çanakkale 1915 aproape de finalizare, noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
hurriyet.com

Podul Çanakkale 1915, sau Podul Dardanelelor, care va avea o deschidere de 2023 de metri, se apropie de inaugurare, lucrările de asamblare fiind deja încheiate. Inaugurarea este prevăzută pentru primăvara anului viitor, când se vor încheia și lucrările de finisare, precizează ziarul turc Hurriyet.

La ceremonia organizată în urmă cu câteva zile cu ocazia finalizării lucrărilor de asamblare, președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat că podul va fi inaugurat la 18 martie anul viitor, pentru a marca aniversarea bătăliei de la Gallipoli din Primul război mondial.

Lucrările pentru construcția podului au început în urmă cu 5 ani, timp în care, potrivit autorităților turce, ”5000 de muncitori au lucrat neîntrerupt”. Turnurile de susținere, colorate în alb și roșu, au înălțimea de 318 metri, un simbol al datei de 18 martie, iar lungimea totală a podului, cu tot cu viaductele conexe, va fi de 4608 metri. Podul va face legătura dintre Europa și Asia, în dreptul localităților Lâpseki și Gallipoli.

La data de 18 martie 1915 a fost lansat atacul principal al celebrei Bătălii de Gallipoli de către forțele navale aliate ale Rusiei, Regatului Unit și Franței, cu intenția de a prelua controlul asupra Strâmtorii Dardanele în vederea înaintării către capitala Imperiului Otoman. Atacul naval a fost respins de forțele otomane după mai multe luni de lupte, cu multe pierderi de ambele părți.

 

Acord Armenia – UE privind transporturile aeriene

Ministrul de externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan și Olivér Varhélyi, Comisar european pentru politici de vecinătate au semnat recent la Bruxelles Acordul bilateral Armenia – UE privind transporturile aeriene, transmite publicația armenpress.am.

Potrivit documentului, toate companiile aeriene din țările UE vor putea opera zboruri directe către și dinspre orice aeroport de pe teritoriul Armeniei, fără restricții. Totodată, Armenia s-a angajat să-și alinieze standardele de siguranță, securitate, management al zborurilor, protecția mediului și protecția consumatorului la standardele UE

”Aderarea țării noastre la zona aeriană comună a UE, la piața unică a serviciilor aeriene, este un pas important pentru noi. Sunt convins că acordul va contribui la dezvoltarea turismului, a comerțului și a investițiilor străine, la dezvoltarea economică și socială a țării. Mulțumesc partenerilor noștri europeni care au făcut posibil acest Acord”, a declarat oficialul armean.

 

O treime din georgieni și-au părăsit definitiv țara în ultimii 30 de ani  

Numărul total al georgienilor care și-au părăsit definitiv țara în ultimii 30 de ani este de cca 1 milion, iar ritmul emigrației crește de la un an la altul, estimează experții citați de postul Radio Tavisupleba, care reamintește că, potrivit ultimelor statistici oficiale, Georgia are în prezent o populație de 3,7 milioane de oameni.

În medie 100 000 de georgieni decid în fiecare an să emigreze din țară, cu o rată mai scăzută în 2020, de numai 75 000, datorită, cel mai probabil, restricțiilor de circulație impuse de pandemie. 

Potrivit Comisiei guvernamentale pentru migrație, motivele celor care pleacă țin în principal de nivelul redus de trai și de conflictele armate interne. Doar între 20 și 30% din cererile de emigrare în țările UE și SUA au legătură cu reunirea familiilor

Numărul de migranți clandestini în țările UE a crescut de la 5000 în 2015 la 9000 în 2018.

Când a plecat în Statele Unite, în 2004, Maka Guguchia spera să revină în țară după câțiva ani, dar ea locuiește și azi într-un orășel din statul american Connecticut. ”Am venit înapoi prima oară în 2006 și lucrurile arătau bine atunci, țara era vizibil schimbată în bine. Apoi au apărut conflictele și am tot amânat întoarcerea. Când am venit din nou, în 2017, am găsit un dezastru de neimaginat, tinerii nu au unde să muncească, nu au nimic, nu se gândesc decât să emigreze. Nu am de gând să mă întorc prea curând”, povestește ea conform sursei citate.

 

Kazakhstan: Sarcina planificată, o problemă delicată

Planificarea sarcinii este o problemă extrem de controversată în Kazakstan, fiind considerată de o mare parte a societății drept un pericol la adresa creșterii natalității, transmite publicația locală qamshy.kz.

Potrivit datelor oficiale, Kazakstanul se află printre primele țări din lume în ce privește numărul de avorturi, mai exact una din șase sarcini se încheie cu un avort. În plus, din 1000 de mame, 23 au vârsta de sub 19 ani.

Medicul Saltanat Baikoshkarova, cu o experiență de peste 30 de ani în obstretică-ginecologie, spune că este vorba despre o chestiune de educație:

”Sarcina planificată este înțeleasă doar de persoanele alfabetizate. Din păcate, la nivelul societății în general, planificarea sarcinii este percepută ca fiind un obstacol în calea creșterii numărului de copii. Dar de fapt este vorba doar de protejarea sănătății mamei și a copilului.

Este o problemă gravă: 15 % dintre femeile însărcinate avortează sau își trimit copiii direct la orfelinate, ca urmare a așa numitei sarcini accidentale. Multe fug de acasă, pentru că sunt foarte tinere și nu au curajul să le spună părinților”, explică ea.

Pe de altă parte, educația sexuală este aproape un tabu în Kazakhstan:

”Părinții nu-și informează copiii cu privire la aceste probleme, iar la școală, de asemenea, dascălii evită subiectul. Tinerii ar trebui educați sistematic în acest sens, pentru ca, înainte de a concepe un copil, să se gândească bine dacă îi pot asigura condiții decente de viață, dar asta nu se întâmplă din cauza prejudecăților și stereotipurilor”, mai spune medicul specialist

 

Azerbaidjan: Artistul național Mir Nadir Zeynalov omagiat la Baku

60 de opere ale pictorului azer Mir Nadir Zeynalov vor fi expuse în perioada 17 noiembrie 2021 – 3 aprilie 2022 în Spațiul pentru Artă Contemporană Yarat din Baku, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la nașterea artistului, transmite publicația trend.az.

Mir Nadir Zeynalov, care a încetat din viață în urmă cu câteva luni, a fost un artist complex, cu creații nu doar în domeniul artelor plastice, ci și al poeziei, muzicii și filozofiei. A primit titlul de Artist al Poporului în 2006.

Lucrările sale sunt păstrate la Muzeul Național de Artă din Baku, Muzeul de Artă Modernă, la Galeria de Stat Tretyakov din Moscova, precum și în colecții private din mai multe țări ale lumii.

Potrivit curatorului expoziției intitulate ”Viața spiritului mistic”, Shirin Melikova, ideea evenimentului este de a oferi prilejul unei imersiuni în viața creatoare a artistului, nu doar prin picturile sale, ci și prin prezentarea poeziilor sale, a ideilor sale filozofice, inclusiv prin intermediul unui interesant film documentar care prezintă o zi obișnuită din viața creatorului recent dispărut și al mai multor înregistrări audio cu artistul recitându-și propriile creații literare.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Öcal Gülcan - Turcia

Elen Manucharyan - Armenia

Ekaterina Mikadze - Georgia

Ainur Zhaksybayeva - Kazakhstan

Samira Babayeva - Azerbaidjan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 18 noiembrie 2021