Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inteligența artificială: Pariul țărilor bogate din Golf pentru era post-petrolieră

dubai.png

Expo 2020 de la Dubai este de fapt un oraș al viitorului...
Sursa imaginii: 
AFP via France24

La Expoziția Mondială de la Dubai roboții, mai mari sau mai mici, sunt peste tot. Platforma uriașă care găzduiește Expo2020, cu o suprafață de două ori mai mare decât statul Monaco, conectată 100% la rețeaua 5G, este de fapt un “oraș al viitorului”.

La sosire vizitatorii sunt întâmpinați de roboți, care pot prelua și comenzi de catering...

Acest proiect, în valoare de 7 miliarde de dolari, nu este singurul din bogata regiune a Golfului Persic, unde se investește enorm pentru dezvoltarea din era post-petrolieră...

În vecinătate, Arabia Saudită a investit aproape 500 miliarde de dolari (în jur de 437 miliarde de euro) în mega proiectul NEOM, o megaplatformă futuristă în curs de dezvoltare la Marea Roșie, unde se testează... automobile zburătoare. 

În acest regat al petrolului, inteligența artificială este baza tuturor proiectelor, cum ar fi noua stațiune balneară în în construcție la Marea Roșie, cu tehnologii de ultimă oră pentru monitorizarea normelor de mediu și a siguranței vizitatorilor.

Potrivit analiștilor, aceste monarhii din Golf sunt gată să parieze totul pe inteligența artificială, conștiente că sunt prea dependente de industria energiilor fosile.

“Liderii anticipează, simt riscurile și nevoia de schimbare”, a declarat pentru AFP Kaveh Vessali, din cabinetul consiliului PricewaterhouseCoopers (PwC) Orientul Mijlociu.

Luxul de a gândi pe termen lung

Țările Golfului își arată interesul pentru noile tehnologii inclusiv în sistemul de educație și transporturi: Inteligența artificială se predă încă din școala primară la Bahreïn, iar Dubai și-a propus ca până în 2030 25% din transportul public să fie complet automatizat.

Însă potrivit unui raport PwC, zona Orientului Mijlociu nu ar reprezenta până în 2030 decât 2% din economia mondială legată de inteligența artificială, adică 15,7 miliarde de dolari (adică în jur de 13,7 miliarde de euro)

Totuși, mai mulți analiști sunt de părere că monarhiile Golfului (precum Bahreïn, Kuweït, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite) ar putea întrece marile puteri mondiale, pe termen lung.

Tot PwC remarcă o creștere anuală a pieței privind inteligența artificială în țările Golfului (cu Emiratele și Arabia Saudită în frunte), de 20 - 34%. Asta ar însemna 10% din PIB-ul celor două țări, de acum și până în 2030.

“Aceste guverne (ale Golfului) își permit luxul de gândi pe termen lung”, explică M. Vessali, “Iar asta n-ai să vezi în sectorul privat sau în Occident”, adaugă el. Majoritatea companiilor din Golf sunt fie 100%, fie parțial ale statului și, prin urmare, sunt mai puțin supuse presiunii de a genera profituri pe termen scurt, mai spune el.

Să construiești piața

“Să fii în urmă cu noile tehnologii este aici un mare risc”, afirmă Cezar Lopez, directorul companiei Datumcon, care se ocupă cu dezvolatarea de tehnologii pentru scanarea și indentificarea containerelor deteriorate din portul Jebel Ali din Dubai, unul din cele mai productive din lume.

“Dar să îți asumi riscul de a face ceva ce alții nu își permit să facă (companiile) înseamnă să contruiești piața”, adaugă el, salutând modul în care se iau deciziile în Emirate, mult mai simplificat.

Însă fiabilitatea precară și dificultățile în accesarea datelor din interiorul sistemului de inteligență artificială, rămân obstacole importante.

“Va dura câțiva ani” ca să existe un sistem performant în zonă, explică Stephan Rawson, asociat în cabinetul consiliului Oliver Wyman.

Cu toate acestea, faptul că accesarea datelor se realizează mai târziu ar putea fi un avantaj pentru sistem pe termen lung, iar lucrurile se vor dezvolta mult mai ușor decât în Occident, unde companiile nu se mobilizează decât “dacă e vorba de un beneficiu la mijloc pentru fiecare”, spune el.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24