Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ionuț Dumitru, despre majorarea pensiilor și a alocațiilor: Deficitul bugetar este deja uriaș

ionut_dumitru_majorare_pensii_alocatii_deficit_bugetar.jpg

Guvernul PNL-PSD-UDMR care se va instala la Palatul Victoria pregătește majorarea pensiilor și a alocațiilor (Sursa foto: gov.ro)
Guvernul PNL-PSD-UDMR care se va instala la Palatul Victoria pregătește majorarea pensiilor și a alocațiilor (Sursa foto: gov.ro)

Majorările de pensii și alocații pregătite de PSD și PNL vor provoca o creștere a deficitului bugetar, care este deja uriaș. Iată ce spune la RFI economistul-șef de la Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru.

Conform unor surse citate de agențiile de știri, viitorul Guvern PNL-PSD propune majorarea pensiilor cu 10%, a alocațiilor pentru copii cu 20 de procente și a pensiei minime garantate de la 800 la 1.000 de lei.

În plus, pensionarii care au un venit de până la 1.600 de lei ar urma să primească în ianuarie, o singură dată, un bonus de 1.200 de lei, pentru a suporta scumpirea utilităților.

Ionuț Dumitru avertizează că asemenea măsuri sociale vor lăsa urme adânci în buget: ”Ele trebuie privite în constrângerile bugetului, adică știm cu toții că avem un buget care are un deficit bugetar uriaș și acesta este cuvântul potrivit, uriaș, avem un deficit anul acesta estimat la 7,1% din PIB, după standarde de numerar, respectiv 8% din PIB pe standarde europene. Să adăugăm presiuni suplimentare asupra lui cred că nu este posibil”.

 

Marius Budăi: PSD nu va accepta sub nici o formă o majorare a pensiilor cu 7%

 

PSD susține că va crește pensiile și alocațiile. Promisiuni populiste sau planuri fezabile?

 

În opinia lui Ionuț Dumitru, ”dacă vor crește cheltuielile, probabil că trebuie găsite soluții pentru a scădea alte cheltuieli, respectiv pentru a crește veniturile. Dacă credem că putem acomoda creșteri de cheltuieli crescând deficitul și împrumutându-ne suplimentar, este o iluzie”.

 
Ionuț Dumitru, despre majorarea pensiilor și a alocațiilor în Guvernul PNL-PSD