Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statul dă „liber” la angajări. Funcționari și lucrători la stat se găsesc, tractoriști, nu

tractor.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Una din primele măsuri luate de guvernul Ciucă a fost aceea de a permite organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante din administrație. Anul trecut, guvernul Orban a oprit lansarea concursurilor în sectorul public, și implicit angajările, cu excepția sistemului sanitar.

Decizia guvernului Ciucă este inoportună, din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, pentru că prin măsura de a lansa angajările la stat anulează și timidele hotărâri luate de guvernele anterioare referitoare la păstrarea numărului de angajați din administrație. Dacă nu au putut să reducă din punct de vedere numeric aparatul de stat, măcar au încercat să îl țină sub control.

Ideal ar fi fost ca guvernele Orban sau Cîțu să fi luat o decizie curajoasă, respectiv să fi desființat posturile vacante. Dar, ar fi fost, probabil, prea mult pentru un partid care vorbește despre reforme, dar nu le face atunci când are ocazia.

Pe de altă parte, decizia lansării concursurilor de ocupare a posturilor din administrație este în contradicție totală cu ideea de reformare a aparatului administrativ. De ani de zile, se vorbește despre o reducere a numărului funcționarilor din administrația centrală și locală care să se realizeze prin digitalizarea instituțiilor statului.

Fără analiză, fără comunicare

Deschiderea concursurilor pentru posturile vacante va anula orice soluție reformistă. Mai ales că decizia a fost luată fără nicio analiză. Nu se comunică public numărul de posturi vacante din administrație, nu se știe în ce instituții și mai ales nu se știe dacă într-adevăr este nevoie de deschiderea concursurilor și de noi angajări.

De altfel, tema posturilor vacante din sectorul public este delicată. Unii decidenți au explicat cum posturile vacante pot fi folosite pentru a jongla cu bugetul unei instituții publice, respectiv pentru a crește bugetul și pentru a-i premia pe cei care lucrează.

Lansarea concursurilor la stat vine într-un moment complicat, pentru că se pregătește un proces de digitalizare care ar putea să ducă la o reducere a aparatului administrativ. Odată angajați noi salariați în sectorul public sarcina de a reduce numărul lor este cu atât mai dificilă.

Recent, Autoritatea pentru Digitalizarea României a inventariat numărul instituțiilor publice aflate în subordinea administrației centrale. Acestea ajung la aproape 500. Așteptările erau ca prin procesul de digitalizare pe care România și l-a asumat prin planul național de redresare și reziliență, sau chiar fără acest program, să aibă loc o schimbare a administrației bazată pe un plan și pe analize de impact.

Prin decizia privind concursurile din sectorul public, guvernul arată că șansele unei reforme în administrație sunt aproape nule.

Salarii bune, candidați...

Întâmplarea face ca exact în această perioadă să apară un memoriu al fermierilor din Dobrogea în care aceștia arată că ar avea nevoie să angajeze 300-400 de tractoriști pe care nu îi găsesc, chiar dacă oferă salarii de 6.000 lei net. Fermierii au încercat să discute și la liceele cu profil agricol din zonă, dar, răspunsul a fost că tinerii consideră că este o meserie prea grea.

Este doar un exemplu. Antreprenorii și oamenii de afaceri vorbesc despre o revenire a crizei forței de muncă. Se caută muncitori constructori, specialiști în tehnologia informației, lucrători în comerț sau agenți de pază.

Fenomenul migrației este cunoscut. Sunt, într-adevăr, mulți români care lucrează în economiile europene, ceea ce reduce șansele companiilor românești să găsească forță de muncă. Unele firme au colaborat la dezvoltarea învățământului dual, altele au crescut salariile. Rezultatele sunt punctuale și deloc spectaculoase.

Mediul privat caută angajați din domenii diferite, iar șansele de a-i găsi nu sunt prea mari. Este, însă, mult mai ușor să angajezi câteva mii de funcționari la stat, decât să pregătești câteva sute de tractoriști.

 
Rubrica Economia Reală din 29 noiembrie 2021