Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inginerul de aviație transnistrean care a lasat avioanele pentru struguri

nicolai_bun.png

Sursa imaginii: 
Arhiva personală Nicolai Camerzan via novostipmr.com

Nicolai Camerzan s-a născut și a crescut în Chițcani, în Republica Moldova. După cum spune el însuși, într-o familie de țărani: ”Din copilărie am fost obișnuit să lucrez la câmp”. Cu toate acestea, nu agricultura a fost prima lui meserie: după absolvirea școlii, a intrat la Institutul de Aviație din Harkov....

„Pe atunci eram un romantic.... În anii '80, în Uniunea Sovietică, mulți tineri visau să fie piloți sau cosmonauți. Am visat și eu la asta și de aceea am decis să-mi dezvolt viitorul în această direcție. Am absolvit studiile, am lucrat ca inginer în Alma-Ata”, povestește Nicolai Dumitru.

După 11 ani s-a întors în patria sa. A lucrat în poliție, apoi într-o bancă, unde a ocupat chiar o funcție de conducere. Dar, în același timp, s-a gândit mereu la agricultură. Cultiva legume, fructe și struguri pe propriul teren.

După ce a renunțat la ultimul său loc de muncă, Nikolai Dumitru a decis că era timpul să se implice serios în agricultură. Și-a concentrat toată atenția asupra unei singure culturi, vița de vie.

Să-ți asculți sufletul...

„Trebuie să faci ceea ce te îndeamnă sufletul, ceea ce este inerent în tine. Am ajuns la asta la 45 de ani. Acum înțeleg că ar fi fost bine dacă de la început nu mergeam la Institutul de Aviație, ci la cel de agricultură. Atunci însă romantismul m-a luat în stăpânire, abia acum înțeleg că agricultura este mai aproape de mine. Mi s-a propus să mă întorc la bancă, dar am refuzat, întrucât mi-am dat seama că agricultura îmi e mai aproape. Am început să dezvolt această afacere în profunzime, profesional și nu regret. Există o mulțime de perspective, este o afacere interesantă”, spune antreprenorul.

Astăzi, Nicolai Camerzan este un celebru viticultor transnistrean. De 12 ani, el cultivă peste 100 de soiuri de struguri de masă pe terenul său de 20 de hectare. Pe lângă speciile locale obișnuite, el a plantat aici și butași aduși din Japonia, America, China sau Italia.

Soiurile cele mai timpurii se îmbină bine cu cele de mai târziu, care se păstrează la frigider... Deci, în gospodăria lui Nicolai Camerzan, din iulie până în februarie, strugurii sunt mereu pe masă și vânduți la piața locală.

Viticultorul cunoaște deja preferințele cumpărătorilor. De exemplu, transnistrenii vin mai des la piață pentru strugurii galbeni și roz de forma lunguiață: Muscatul este principalul soi preferat.

„Chiar și până acum 5-6 ani aveam foarte puține sortimente. Meseria asta necesită cunoștințe, experiență și resurse, trebuia învățată. Înainte era un hobby, la nivelul înțelegerii mele, dar când o faci profesional, ai nevoie de o altă abordare. La PSU am urmat cursuri de viticultură. Am studiat în Moldova, unde predau profesori adevărați. Am vizitat podgoriile din Italia. Am făcut cunoștință cu viticultori din toată Transnistria, care mi-au împărtășit experiența lor. Reviste, YouTube-ul... nu au fost de prisos. Învățatul nu se termină niciodată. Avem deja o anumită cantitate de cunoștințe, dar întotdeauna trebuie să înveți ”, susține Nicolai Dumitru.

Un proces continuu

Cultivarea strugurilor este un proces continuu, un soi este înlocuit cu altul, spune Nicolai Dumitru. Depinde mult de preferințele cumpărătorilor. Un antreprenor poate surprinde oricând chiar și un client sofisticat.

Nicolai Dumitru are grijă de podgoria sa în fiecare zi. La 8 dimineața este deja pe câmp. Ziua de lucru durează în medie 8 ore. Pe lângă muncă, este și o plăcere, menționează antreprenorul. Trebuie apua că el are o abordare neobișnuită a cultivării strugurilor pentru zona lui - suportul în formă de copertină.

Nicolai Camerzan a început să folosească această metodă din curiozitate. ”Când am vizitat Italia, mi-am dat seama că aceasta este o metodă eficientă care a apărut și este folosită acolo de mult timp. Cu ajutorul suporturilor, tufa de struguri este păstrată într-o formă deosebită, în care suprafața frunzelor crește. In câmp este un strat continuu de frunze, care afectează calitatea roadei”, explică cultivatorul.

Recent, antreprenorul a atins un nou nivel - a început să creeze condiții de seră pentru via sa. Cultivarea strugurilor în sere reprezintă aproape siguranța completă a culturii, explică Nicolai Dumitru. Adăpostul ajută la protejarea viței de vie și a boabelor delicate de grindină, vânt, ploi abundente, păsări și insecte. Iar în seră strugurii sunt mai puțin sensibili la boli și se coc cu 2-3 săptămâni mai devreme.

„Ador vita de vie, inclusiv pentru longevitatea ei. Podgoria este capabilă să rodească eficient timp de 25 de ani sau mai mult. Pe Muntele Athos, de exemplu, crește un faimos de struguri, cu o vechime de 800 de ani”, spune viticultorul.

Un reper

Podgoriile lui Camerzan au devenit deja un reper transnistrean. Pe lângă turiștii locali, aici au fost străini din Olanda, Germania, Anglia, Franța și SUA. Oaspeții sunt uimiți de varietatea de soiuri prezentate într-o zonă destul de restrânsă. Această imagine este plăcută nu numai ochiului... Aici vă puteți răsfăța cu soiuri rare și puteți lua un coș plin nu numai de impresii, ci și de struguri. Iată, așa se crează o excursie cu gust.

„Eu și soția mea am avut o idee, de a crea o pensiune pentru turiști, dar acest lucru trebuie tratat îndeaproape și trebuie investite surse suplimentare. Agenții de turism ne aduc periodic turiști din străinătate și suntem bucuroși să le oferim excursii, să organizăm degustări”, spune viticultorul.

Nicolai Camerzan este un participant activ la expozițiile de ciorchini de struguri, care au loc în diferite orașe din Republica Moldova. În plus, Nicolai Dumitru a organizat seminare pentru antreprenori și studenți aspiranți.

„Îmi place să împărtășesc experiențe. Nu am niciun secret. Evit cuvântul „concurent”. Concurența închide și limitează o persoană. Sensul concurenței este rivalitate, luptă. Pentru mine e diferit. Nu am concurenți, am parteneri și colegi. Și există un schimb constant de cunoștințe și experiență între noi. Aceasta este dinamica. Orice producție, orice afacere, totul este dinamic. Când partenerii fac schimb de informații și experiență, fiecare dintre noi primește doar avantaje și dezvoltarea afacerii sale”, subliniază Nicolai.

Acum, antreprenorul pregătește vița de vie pentru iarnă: efectuează hidratarea viței de vie și tratamentul preventiv pentru boli. În primăvară plănuiește să cumpere soiuri noi. Vrea să extindă cultura pe o suprafață mai mare și să sporească numărul sortimentelor de struguri.

Orice vis poate deveni întotdeauna realitate, spune Nicolai Camerzan. La urma urmei, și-a dovedit-o singur, de două ori până acum: când a absolvit Institutul de Aviație, și apoi când a avut podgoriile la care visa...

 

Traducere de Cristina Chifa, după articolul preluat din novostipmr.com

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei