Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Economia mondială scade, industria armamentului înflorește: afaceri de 430 de miliarde de euro în 2020

avion_militar.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Giganții mondiali ai producției de armament au fost scutiți în mare parte anul trecut de efectele crizei economice cauzate de Covid, realizând un nou record de vânzări, pentru al șaselea an consecutiv...

În 2020, cifra de afaceri a celor mai mari 100 de grupuri din sectorul apărării a atins un nou vârf, de 531 miliarde de dolari (470 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate aparține companiilor americane, potrivit unui raport publicat luni de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Aceasta reprezintă o creștere anuală de 1.3% a vânzărilor de arme și servicii militare, în timp ce economia mondială a scăzut cu peste 3%, după cum subliniază organizația de cercetare suedeză.

Cifra de afaceri a celor mai mari grupuri de armament este în continuă creștere din 2015, cu o creștere totală de 17%, potrivit SIPRI.

Cu toate acestea, creșterea a fost mai slabă în 2020 decât în 2019, când vânzările au crescut cu 6.7% în top 100.

Cu excepția companiilor rusești (-6,5% din vânzări) și franceze (-7,7%), companiile din celelalte țări au cunoscut o creștere anul trecut.

Giganții americani domină în continuare topul

Cinci giganți americani monopolizează încă o dată vârful clasamentului mondial: Lockheed-Martin (avioane de luptă F-35, rachete...) și-a consolidat primul loc, cu vânzări de arme de 58.2 miliarde de dolari, în fața Raytheon Technologies, situată pe locul doi după o fuziune majoră, urmată apoi de Boeing, Northrop Grumman și General Dynamics.

British BAE Systems este compania europeană situată cel mai sus în top (locul 6), urmată de Airbus (locul 11). Companiile chineze Norinco (locul 7), Avic (locul 8) și CETC (locul 9), alături de cea americană L3Harris (locul 10) completează topul.

Potrivit institutului, rezistența puternică a marilor companii la condițiile economice dificile din 2020 poate fi explicată în special prin politicile de sprijin fiscal luate în contextul pandemiei și prin efectele izolării.

Sectorul „a fost în mare măsură protejat de cererea continuă din partea guvernelor pentru echipamente militare”, subliniază SIPRI.

Piața de armament, caracterizată prin comenzi repartizate pe mai mulți ani, este mai puțin sensibilă la fluctuațiile economice.

Totuși, industria de apărare nu a fost total imună la efectele Covid, mai ales pe partea industrială. „În multe cazuri, măsurile sanitare au perturbat lanțurile de aprovizionare și au întârziat livrările”, observă SIPRI.

Raportul citează astfel cazul Thales, principala companie franceză, în afară de Airbus, situată pe locul 14 în clasament, care a suferit o scădere cu 6% a vânzărilor în 2020 de pe urma carantinei.

Având în vedere că problemele logistice de aprovizionare au crescut în 2021 "este posibil ca aceste dificultăți să se reflecte în vânzările din acest an”, așa cum a anticipat Lockheed Martin spre exmplu, conform responsabilei de monitorizarea cheltuielilor militare la SIPRI, Lucie Béraud-Sudreau.

China vine din urmă

La coada celor 41 de companii americane din Top 100 și a cotei lor de 54%, 26 de companii europene au realizat 21% din totalul vânzărilor. China vine din urmă (13% din total, cu 5 companii), urmată de Rusia (5%, cu 9 companii).

Dacă numărăm țările europene separat, China este a doua țară ca mărime, iar Regatul Unit a treia (cu 7 comanii, 7.1%), urmată de Rusia (9 companii, 5%) și Franța (6 companii, 4.7%).

"Progresul Chinei în calitate de producător major de armament a fost determinat de dorința sa de a deveni independentă în ceea ce privește producția și de programele ambițioase de modernizare a armatei”, subliniază SIPRI.

Alte cincisprezece țări găzduiesc companii care apar în Top 100 din lume: Japonia (5), Germania și Coreea de Sud (4), Israel și India (3), Italia (2), precum și Canada, Singapore, Turcia, Suedia, Polonia, Spania, Ucraina și Emiratele Arabe Unite (1).

În ceea ce privește companiile care susțin și activități civile, precum Boeing sau Airbus, SIPRI înregistrează strict vânzările acestora din sectorul cu caracter militar.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France 24.