Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Să facă sau nu închisoare antreprenorii care rețin impozitele și contribuțiile și nu le plătesc la stat?

inchisoare.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ar trebui ca responsabilii companiilor care rețin impozitele și contribuțiile și nu le plătesc către stat să facă închisoare? Părerile sunt împărțite, chiar în interiorul mediului de afaceri. Sunt multe argumente împotriva incriminării penale. De la cele de suprafață, precum „nu cu cătușe crește colectarea impozitelor și contribuțiilor”, până la cele tehnice, respectiv interpretarea juridică a acestei situații ca fiind un litigiu fiscal care trebuie rezolvat ca atare, nu prin soluții penale.

Măsura incriminării penale a reținerii la sursă a impozitelor și contribuțiilor fără plata acestora către buget a mai fost aplicată în anul 2015. Prevederea legală a fost retrasă din motive de constituționalitate, din cauza lipsei de claritate a reglementării și nu din rațiuni principiale.

Dincolo de interpretările strict juridice, există și o temă economică reală. Și anume, în economia românească încă au loc blocaje financiare. Unele generate chiar de companii, știindu-se faptul că amânarea plăților între partenerii de afaceri, creditul comercial, este chiar mai dezvoltată decât împrumutul bancar.

În plus, chiar statul crează blocaj financiar, pentru că, tradițional, există întârzieri la rambursarea TVA către companii sau la decontarea concediilor medicale. Toate aceste întârzieri duc la decapitalizarea companiilor.

În acest context, este posibil ca unele firme să fie obligate să aleagă între a plăti taxele, impozitele și contribuțiile, pe de o parte, sau rata împrumutului, un furnizor sau chiar salariile angajaților, pe de altă parte.

Nu este imposibil ca unele firme, aflate în blocaj financiar, să facă o alegere dificilă și anume să nu plătească obligațiile către buget din cauza unei lipse conjuncturale de fonduri. De aceea, un argument care poate sta în picioare este ca mai întâi statul să nu mai fie un factor de blocaj financiar, adică să își plătească datoriile la zi și abia apoi să introducă penalități drastice, precum pedeapsa cu închisoarea.

Spre lauda lor, organizațiile de business nu au făcut front comun în spatele ideii că incriminarea penală este exagerată. Există și o organizație, Romanian Business Leaders, care susține că măsura este binevenită.

Tratament inegal

Argumentele sunt valabile. Firmele corecte, care fac eforturi să își plătească la timp obligațiile către buget, se simt concurate neloial de celelalte companii rău-platnice. Indiferent de ostilitatea mediului economic românesc sunt companii care reușesc să achite corect și la termen și datoriile către bănci, și taxele, impozitele și contribuțiile către buget și facturile furnizorilor.

Managerii sau proprietarii acestor firme se simt frustrați de amânările la plată sau chiar ștergerile de datorii de care au beneficiat, de-a lungul timpului, o serie de companii, de stat sau private.

Cu atât mai grav este când companiile rețin contribuțiile sociale și de sănătate și nu le virează către bugetul de stat pentru că afectează viitoarea pensie a actualilor angajați sau accesul la sistemul medical. Mai mult, companiile care nu plătesc contribuțiile de asigurări sociale reduc și încasările la bugetul de pensii actual și din această cauză actualii pensionari nu pot beneficia de o valoare mai mare a fondului public de pensii.

Pentru unele firme, amânarea plăților a devenit un mod de viață. Sunt companii de stat care apar pe lista datornicilor cu contribuții de asigurări sociale neachitate. Datoriile firmelor de stat sunt tolerate din motive extrem de clare, respectiv din rațiuni sociale, pentru ca unele întreprinderi să aibă măcar bani cu care să plătească salariile.

De multe ori, companiile românești au parte de un tratament fiscal inegal. De aceea, o incriminare penală poate să aducă nu doar mai multă corectitudine în economie, ci și o abordare egală în fața legii și a concurenței. După trei decenii de economie liberă, în speranța că disciplina financiară se va îmbunătăți, chiar și amenințarea cu închisoarea poate să fie acceptată.

 
Rubrica Economia Reală din 22 decembrie 2021