Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CE propune asistență macrofinanciară de 150 mln de euro pentru R.Moldova. În ce condiții?

269487259_340883337591160_903954618124306126_n.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

O nouă asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene, pentru R.Moldova. 150 mln de euro urmează să ajungă în țară, în trei tranșe, în perioada 2022-2024. Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană care a adoptat o propunere privind o nouă acțiune de asistență macrofinanciară (AMF). 30 de mln de euro ar urma să fie acordate sub formă de granturi și până la 120 de milioane de euro - sub formă de împrumuturi pe termen mediu, ”în condiții favorabile”. 

Plățile efectuate în cadrul AMF vor fi strict condiționate de progrese semnificative în ceea ce privește programul FMI și de punerea în aplicare a condiționalității de politici specifice care urmează să fie convenite între Republica Moldova și UE printr-un memorandum de înțelegere.

 ”Aceste condiții politice vor avea drept scop soluționarea unor deficiențe fundamentale expuse în ultimii ani în economia și sistemul de guvernare economică din Moldova, precum și în alte domenii cheie, inclusiv buna guvernare și lupta împotriva corupției, statul de drept și securitatea energetică. Condițiile vor fi în concordanță cu angajamentele Republicii Moldova în cadrul programului convenit cu FMI și Banca Mondială, precum și cu operațiunile de sprijin bugetar ale UE și acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător”.

Potrivit comisarului pentru Economie, Paolo Gentiloni, ”Comisia Europeană continuă să fie alături de poporul Moldovei în aceste vremuri deosebit de dificile. Alături de noul program al FMI, această nouă asistență macrofinanciară va oferi atât granturi, cât și împrumuturi la rate favorabile pentru a susține economia Republicii Moldova în următorii doi ani. Ca întotdeauna, această finanțare va fi condiționată de îndeplinirea angajamentelor de politici menite să abordeze unele dintre cele mai stringente probleme care afectează dezvoltarea economică a R. Moldova”.

Asistența AMF este menită să completeze un nou program, aprobat de către Consiliul FMI pe 20 decembrie 2021, convenit între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI). În mod specific, AMF va ajuta Republica Moldova să acopere o parte din nevoile sale de finanțare externă în următorii doi ani. Operațiunea va contribui astfel la reducerea balanței de plăți pe termen scurt și a vulnerabilităților fiscale ale economiei, susțin autoritățile.

Noua asistență macrofinanciară urmează să fie aprobată de Parlamentul European și Consiliu înainte ca aceasta să intre în vigoare și înainte de efectuarea plăților.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noua asistență macrofinanciară UE oferită R.Moldova