Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Azerbaidjan crește ritmul exporturilor de gaze naturale către Europa

socar.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Azerbaidjanul s-a dovedit un furnizor fiabil de gaze naturale pe piața internațională, iar exporturile către Europa ar trebui să atingă anul acesta pragul de 5 miliarde de metri cubi, adică cea mai mare parte a capacității de export a țării, care se ridică la 8 miliarde de metri cubi anual, a declarat Ilham Shaban, directorul Centrului pentru studii energetice din Azerbaidjan, citat de publicația azeră day.az.

”Azerbaidjan poate fi un partener economic de încredere, mai ales în momentele dificile. Noi livrăm gaze naturale în Europa începând din 2007, dar anul trecut a fost prima oară când livrările s-au făcut în baza unui contract pe termen scurt. La 16 aprilie 2021 Turcia a anunțat că sistează importurile de gaz din țara noastră și imediat după aceea a fost semnat un contract pe termen scurt cu Italia, iar lucrurile au mers foarte bine. De altfel, Comisia Europeană este cea care a propus să trecem progresiv la livrări pe bază de contracte de scurtă durată până în 2050, ceea ce pentru Azerbaidjan nu reprezintă o problemă”, explică expertul, potrivit sursei citate.

Un aspect important pentru economia azeră îl reprezintă însă reforma societății naționale de petrol și gaze SOCAR. ”Societatea trebuie să facă treptat tranziția către economia de piață, ea nu mai trebuie să depindă atât de mult de stat. Este ceea ce a spus și președintele țării în 2020. Socar trebuie să-și regândească organizarea, pentru că poate câștiga mai mult, poate aduce mult mai multe venituri țării, dar asta numai dacă se adaptează la noile provocări ale pieții mondiale a energiei”, mai spune specialistul azer.

 

Georgia: Nu pandemia ci sărăcia este principala problemă a populației

Chiar dacă, numai anul trecut, pandemia de coronavirus a dus la moartea a peste 10 000 de oameni în Georgia, mai mult de jumătate dintre cetățeni nu consideră că pandemia a fost principala problemă a țării, ci costurile medicamentelor și ale vieții de zi cu zi în general, reiese din sondajele realizate la începutul acestui an de două institute de cercetare sociologică locale, citate de postul Europa Liberă, secțiunea în limba georgiană.

Șomajul, sărăcia și creșterea prețurilor reprezintă principalele probleme pentru marea majoritate a populației, în timp ce doar 5% dintre cei chestionați sunt îngrijorați de chestiuni precum libertatea de expresie, corectitudinea alegerilor, independența justiției, corupția, criminalitatea sau politica externă, inclusiv relațiile cu Rusia sau aderarea la NATO.

41% dintre persoanele chestionate au declarat că nu au avut de lucru nici înainte și nici după pandemie și doar 8% și-au pierdut locurile de muncă în urma pandemiei. 68% spun că puterea de cumpărare a scăzut simțitor comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei.

Mai mult de jumătate dintre respondenți (52%) s-au declarat nemulțumiți de activitatea guvernului, iar 51% dintre ei consideră că în Georgia ”nu există democrație”. În schimb 80% consideră că Biserica este cea mai de încredere instituție din țară.

 

Turcia: Tragedie la granița cu Iranul

O femeie de origine afgană, care încerca de mai multe zile să treacă ilegal frontiera în Turcia împreună cu cei doi copii ai săi, a decedat din cauza frigului în prima zi a acestui an, transmite publicația turcă webursa.com care citează observatori de la fața locului.

S-a constatat că femeia avea picioarele învelite în plastic, pentru că își folosise proprii ciorapi pentru a înfășura mâinile copiilor săi, unul de 8 și celălalt de 9 ani, ca să-i protejeze de frig.

Tragedia s-a întâmplat în zona satului Belasur din Iran, din imediata apropiere a graniței cu Turcia. Sătenii i-au adăpostit pe cei doi copii orfani care aveau mâinile umflate de frig.

Prefectura provinciei turce Van a dat publicității un comunicat în care se arată: ”În data de 1 ianuarie 2022, mai multe conturi de pe rețelele sociale au publicat informația potrivit căreia o mamă cu doi copii ar fi murit de frig în timp ce încerca să treacă frontiera turco-iraniană, iar cei doi copii s-ar fi refugiat ulterior în casele sătenilor din zonă. În urma cercetărilor, unitățile noastre însărcinate cu aplicarea legii nu au semnalat sau detectat nici un incident pe teritoriul Turciei. S-a constatat ulterior că tristul eveniment a avut loc în satul Belasur, de pe teritoriul Republicii islamice Iran, iar cercetările sunt continuate de militari iranieni”

 

Armenia: Măsuri pentru reducerea risipei de ambalaje din plastic

Potrivit noilor prevederi legale din Armenia, începând din 1 ianuarie 2022 în centrele comerciale este interzisă vinderea și distribuția de pungi sau saci din plastic cu grosimea mai mare de 50 de microni, cu excepția ambalajelor fabricate din materii prime de origine secundară, transmite publicația panarmenian.net.

Societățile care vor continua să utilizeze ambalaje din plastic cu grosimea de peste 50 de microni vor face obiectul sancțiunilor administrative, precizează sursa citată.

Măsura vizează reducerea poluării mediului înconjurător pe întreg teritoriul țării.

Potrivit statisticilor oficiale, până în prezent 3600 până la 4000 de tone de pungi și saci de plastic se consumă anual în Armenia, din care cea mai mare parte provine din import.

 

Au colaborat la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Samira Babayeva - Azerbaidjan

Ekaterina Mikadze - Georgia

Gülcan Öcal - Turcia

Elen Manucharyan - Armenia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 6 ianuarie 2022