Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu ochii pe America, investitorii se întreabă când vor crește dobânzile

rezerva_federala.jpg

Sediul Trezoreriei americane, Federal Reserve
Sursa imaginii: 
Facebook / Board of Governors of the Federal Reserve System

Bursele importante ale lumii au scăzut ieri pe toată linia. Motivul? Publicarea minutei Rezervei Federale americane după ședința din decembrie 2021. Minuta, ca în cazul oricărui document de acest tip al băncilor centrale, redă analiza pe care o face Consiliul Guvernatorilor cu ocazia luării deciziilor și, de asemenea, include mesaje despre evoluțiile viitoare ale politicii monetare.

În cazul ședinței din decembrie a Rezervei Federale americane apar câteva teme importante, care au impact asupra economiei mondiale. Raportul începe direct cu afirmația că au crescut așteptările privind o schimbare a politicii monetare, referitoare la achizițiile de obligațiuni și la nivelul dobânzii. Este un limbaj specific băncilor centrale, dar care, tradus, înseamnă că este posibil ca rata dobânzii de politică monetară să crească mai repede decât se estima în urmă cu câteva luni.

Sunt evocate, de asemenea, evoluțiile economice și financiare din China, observația făcând referire la cazul Evergrande, compania chineză din sectorul imobiliar care a trecut, la sfârșitul anului 2021, printr-o serie de dificultăți financiare.

Minuta Rezervei Federale americane arată că membrii Comitetului au dezbătut pe marginea așa-zisei normalizări a politicii monetare. Prin acest lucru se înțelege o creștere a dobânzilor, pentru că în ceea ce privește achiziția de obligațiuni există deja un plan de reducere a acestora. S-a discutat despre un calendar și o succesiune a normalizării politicii monetare, dar nu s-a luat nicio decizie. Investitorii au înțeles, însă, că o creștere a dobânzii poate fi decisă mai devreme decât termenul anunțat, respectiv ar putea avea loc chiar în acest an.

Predictibilitate

Consiliul Guvernatorilor insistă pe ideea că schimbările trebuie făcute de o manieră graduală și previzibilă. Ceea ce arată, încă o dată, că politica monetară are nevoie de predicitibilitate pentru a nu perturba piețele financiare. Chiar și în acest context, investitorii pe Burse au avut, ieri, o reacție, adică au vândut și piețele au scăzut.

Discuția pe marginea normalizării politicii monetare a fost în centrul atenției. Pe de altă parte, dezbaterile din Comitetul Federal american au trecut în revistă și evoluțiile macroeconomice. Creșterea economică și-a revenit în ultimul trimestru al anului trecut, după încetinirea din al treilea trimestru, situația de pe piața muncii s-a îmbunătățit, respectiv rata șomajului a ajuns la 4,2%, în luna noiembrie anul trecut, dar inflația a rămas ridicată.

Câștigul salarial mediu anual a crescut cu 4,8%, iar inflația anuală a ajuns, în noiembrie 2021, la 6,8%, deficitul comercial tradițional al economiei americane s-a redus pe fondul creșterii puternice a exporturilor de mărfuri industriale, de produse agricole și de bunuri de larg consum.

De remarcat că în Consiliul Guvernatorilor s-a renunțat la ideea că inflația va fi tranzitorie, ceea ce înseamnă că prețurile vor continua să crească și anul acesta.

De ce este importantă analiza economiei americane? Pe de o parte, pentru că, ieri bursele din lume au fost influențate - au scăzut - adică investitorii au considerat că este posibil să asistăm la o creștere a dobânzilor mai devreme decât se aștepta.

Pe de altă parte, decizia Rezervei federale americane privind dobânzile și programul de achiziții de obligațiuni influențează întreaga economie mondială, inclusiv pe cea europeană. Iar luni, 10 ianuarie a.c., să nu uităm, Banca Națională a României va avea ședință de politică monetară, la care analiștii se așteaptă la o modificare a dobânzii-cheie. Este clar că dobânzile vor fi mai mari, problema este de când și cu cât.

 
Rubrica Economia Reală din 7 ianuarie 2022