
Economie
Tractoare la arat, controlate de acasă, prin telefon. Cele mai noi tehnologii agricole prezentate la Las Vegas
robot.png

Pentru agricultorii care trebuie să se lupte în același timp cu deficitul de forță de muncă, cu schimbările climatice și cu protecția mediului, pentru a hrăni o populație mondială în creștere, producătorii dezvoltă o nouă generație de mașini autonome.
Pentru cea mai recentă mașină agricolă marca John Deere, alcătuită din cunoscutul tractor 8R, un plug, un GPS și noile tehnologii, nu este nevoie să fie nimeni în cabină și nici măcar în apropiere: fermierul poate controla totul cu ajutorul smartphone-ului său.
Odată ce mașina este adusă pe teren, fermierul trebuie pur și simplu să meargă în jurul acesteia pentru a se asigura că totul este în regulă și poate începe controlul prin telefon. Echipat cu douăsprezece camere și capacități de inteligență artificială, dispozitivul se oprește automat de îndată ce percepe un obstacol, după care trimite un semnal.
Va fi disponibil în America de Nord în acest an, potrivit directorului Jahmy Hindman, la scurt timp după prezentarea tractorului la Salonul CES, expoziția mondială anuală, care a început miercuri în capitala americană a jocurilor de noroc, Las Vegas.
Pentru împrăștierea îngrășămintelor sau pentru semănat, vor apărea niște versiuni mai târziu; pentru recolte, însă, este mai complicat. Prețurile nu au fost specificate încă.
De aproape 20 de ani, agricultorii utilizează funcții de direcție asistată de GPS pentru a crea linii care sunt mult mai drepte decât le-ar putea face șoferul unui tractor.
"Clienții noștri sunt probabil mai pregătiți pentru astfel de tehnologii în agricultură decât în alte părți, deoarece folosesc sisteme de automatizare foarte sofisticate de mult timp”, spune dl Hindman.
Ceilalți producători mari de tractoare lucrează, de asemenea, la utilaje similare. Compania americană New Holland a prezentat un concept în 2016, în timp ce japonezii de la Kubota au prezentat în 2020 un prototip care elimină complet cabina.
Roboți pentru smulgerea buruienilor
Fermierii sunt obișnuiți cu automatizarea sarcinilor pe care le au, fie că e vorba de tractoare din ce în ce mai complexe sau de aparate de muls vaci. În general, mașinile le îmbunătățesc productivitatea, scutindu-i de sarcini repetitive și solicitante din punct de vedere fizic.
După ce au discutat problemele deficitului de forță de muncă cu fermierii, francezii Gaëtan Séverac și Ayomeric Barthes au fondat compania Naïo în 2011.
Ei și-au dat seama că roboții mecanici, ghidați de GPS la centimetru, ar putea limita utilizarea substanțelor chimice.
În Las Vegas, ei au venit să prezinte americanilor de la Ted, un robot care poate "călca în picioare" vița de vie pentru a scoate buruienile din pământ și să facă o singură tură la sfârșitul parcelei.
Ei au, de asemenea, un mic "asistent agricol" numit Oz care poate să sape, să scoată buruienile sau să traseze brazdele, precum și un robot dedicat rândurilor de legume, numit Dino.
Toate sunt echipate cu senzori, lasere, camere sau sonde care îi permit robotului să înțeleagă mediul în care lucrează. De asemenea, acestea pot colecta date utile operatorului.
"Fermierii sunt la bază destul de curioși și interesați, dar în ultimii doi sau trei ani, au devenit mai sceptici", remarcă Gaëtan Séverac către AFP.
El crede că utilizarea mașinilor fără pilot va câștiga mai întâi teren în culturile specializate, cu o valoare adăugată foarte mare pe hectar și acolo unde este cea mai mare muncă, cum ar fi legumele sau vița de vie, apoi în culturile mari de cereale.
IA, drone, sateliți...
Inteligența artificială, dronele și chiar sateliții fac parte din acest proces.
Sectorul agricol reprezintă un sfert din veniturile companiei specializată în controlul prin satelit Planet Labs.
"Nivelul clorofilei (din plante) poate fi evaluat cu ajutorul senzorilor pe care îi folosim pentru a lua imagini" din spațiu, a declarat pentru AFP unul dintre co-fondatorii săi, Robbie Schingler. „Acest lucru ajută la determinarea stării de sănătate a unei culturi” și se poate adăuga eventual apă sau îngrășământ dacă e nevoie.
Pentru Barrett Hill, un crescător de păsări de curte în vârstă de 36 de ani din Illinois, aceste noi tehnologii nu sunt surprinzătoare.
"Calculatoarele și instrumentele de acest gen ne fac mai eficienți", spune el, menționând gestionarea centralizată a ventilației din hambarele sale sau un sistem care evită plantarea de două ori în același loc.
Cu toate acestea, el încă nu este sigur dacă vrea să folosească un tractor fără pilot pentru ferma familiei sale. “Cred că e destul de scump. Și totuși aș vrea să fiu prezent acolo, pe câmp", explică el.
Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24