Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ciucă: Facturile la energie care nu au respectat plafoanele reglementate vor fi refăcute

nicolae_ciuca_1_1.jpg

Universitatea Națională de Apărare Carol I anunță că verifică teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Universitatea Națională de Apărare Carol I anunță că verifică teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Sursa imaginii: 
Facebook/Nicolae Ciucă

Facturile la energie care nu au respectat plafoanele reglementate vor fi refăcute. Este promisiunea făcută de premierul Nicolae Ciucă după discuții cu autoritățile cu atribuții în domeniu. Șeful Guvernului dă asigurări că  până la refacerea facturilor clienții nu vor fi penalizați.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat  noi măsuri pentru protejarea cetățenilor si firmelor împotriva creșterii facturilor la energie. Pentru facturile de acum, până la refacerea calculelor de către furnizori, acestea nu vor avea penalități.

De asemenea, schema de sprijin se va prelungi și după 1 aprilie, a precizat șeful Guvernului.

„Până la refacerea calculelor, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități. De la 1 aprilie consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 de kw/h vor beneficia de o nouă schemă de protecție care va include TVA de 5% precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi”,

Premierul a spus că în domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare, măsurile de sprijin vor fi lansate la 1 februarie și vor fi menținute active până la data de 1 iulie.

Declaratiile au fost facute la finalul unei ședințe cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului și Turismului, Mediului și cu președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și firmelor de efectele creșterii prețurilor la energie.

Amintim, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara luni la Realitatea TV că există numeroşi furnizori de energie care au emis facturi către clienţi ignorând legea care stabileşte plafonarea de preţ şi compensări pentru facturi.

Ministrul spunea că și el s-a aflat în situaţia de a primi o factură cu tarif necompensat şi neplafonat. Ministrul le recomandă celor care constată că au astfel de facturi să nu le plătească şi să ceară furnizorului recalcularea, iar în caz contrar să se adreseze Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor, potrivit News.ro.

El a făcut un apel către furnizori "să-şi revină şi să dea drumul la facturile recorectate", susţinând că există încă furnizori mici, care lucrează mai ales în mediul rural, care nu aplică plafonul şi compensarea.