Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analistul financiar Iancu Guda: „Trebuie să ne gândim la pensie încă din prima zi de muncă”

O cincime dintre tinerii din România nu reușesc deloc să pună bani deoparte, iar mai puțin de jumătate dintre millennials, adică generația cu vârste cuprinse între 18 și 38 de ani, economisesc constant, arată un studiu realizat în 2019 de compania de fintech Revolut, citat de Agerpres.

Puțini sunt cei care reușesc astfel să economisească pentru pensie. În acest context, analistul financiar Iancu Guda recomandă tuturor să se gândească la pensie încă din prima zi de muncă. „Noi, generația aceasta născută după anul 1980 va avea reale dificultăți în a-și încasa o pensie decentă”. Sistemul de pensii în România este construit pe principiul solidarității între generații, cu alte cuvinte generația care lucrează acum plătește pensiile actualilor pensionari. Din cauza declinului demografic, a scăderii natalității, dar și a îmbătrânirii populației, statul român va asigura cu dificultate o pensie publică decentă în viitor. De aceea, încă din 2008, a fost lansat Pilonul II, care reprezintă pensiile private obligatorii, unde un procent din contribuția la pensie (CAS) merge automat către acest pilon. Apoi, în România mai există Pilonul III - pensiile facultative, unde contribuția este voluntară și Pilonul IV - pensiile ocupaționale. 

Ca sfat, Iancu Guda  e de părere că „undeva la 5%-10% din venitul nostru ar trebui să fie pus pentru Pilonul III, astfel încât să avem o liniște la bătrânețe”. 

În ceea ce-i privește pe tineri, analistul financiar consideră că, până la 30 de ani, aceștia  trebuie să pună accentul, în primul rând, pe investiția în ei. Prioritatea, când ești tânăr, este să investești masiv în tine și asta înseamnă nu doar ceea ce investește universitatea, primul angajator sau primii angajatori, să economisești pentru investiții”. Acest lucru este esențial în această perioadă, mai ales ținând cont de faptul că doar unul din zece angajați în România primește un training pe an, adaugă analistul financiar.

Iancu Guda recomandă, ca metodă de economisire, metoda 20/50/30, care ne spune că 20% din veniturile lunare trebuie puse deoparte, 50% este procentul pe care îl rezervăm cheltuielilor esențiale, iar 30% reprezintă bugetul alocat pentru dorințe. 

„Planul financiar pe care îl propun tuturor, nu doar anul acesta, și mereu este să gândească așa: în fiecare lună, economisesc ideal măcar 20% din veniturile lunare ale familiei. Ce fac cu acești bani constituie fondul de urgență: șase luni de cheltuieli, dacă îl am deja, încep să-mi rambursez anticipat creditul ipotecar, dacă am”, spune el, punând în evidență faptul că e important să avem un fond de urgență.

El e de părere că economisirea reprezintă o „înțelepciune mare în viață” și că e foarte important „să nu trăim la nivelul veniturilor actuale, ci mai puțin - adică să economisim, să investim și, pe măsură ce banii produc mai mulți bani, atunci să ne creștem și noi standardul de viață”.

Totuși, pentru a face acest lucru, e important să avem un obiectiv foarte clar, adică „o sumă de bani certă, la o perioadă fixă, apoi o strategie - cât economisim pe lună ca să investim diversificat și să ajungem la suma aceea, la momentul pe care ni l-am propus, și apoi să executăm”, adaugă el.

Iancu Guda este lector asociat la Institutul Bancar Român, unde predă cursuri de analiză financiară avansată și finanțe corporative în cadrul programului CEFA. Începând cu anul 2017, Iancu este autorizat de către ASF pentru poziția de Administrator Independent în Consiliul de Administrație al BRD Asset Management. De asemenea, este autorul a mai multor cărți, printre care „Banii în mișcare. Prosperitatea în 10 pași”, care oferă idei pentru cei care doresc să economisească și să își plaseze banii.