
Economie
Scandalul facturilor la energie și gaze naturale: "Haos creat absolut artificial"
energie_electrica.jpg

În tot acest timp, ministrul energiei, Virgil Popescu, a explicat într-o conferință de presă cum trebuie citită factura și promite ca nu vor fi clienti debransați. În context, Guvernul pregătește sancțiuni la adresa companiilor care emit facturi eronate. Andreea Orosz a discutat cu Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Dumitru Chisăliță: Aceasta e o provocare la răzmeriță, pentru că despre asta discutăm. Dacă facturile sunt emise în conformitate cu legea și cu contractele, orice îndemnare în acest sens înseamnă răzmeriță și nimic altceva.
În același timp, dacă urmărim diversele mesaje care au fost în ultimele 3 zile, absolut orice persoană care nu este de specialitate a fost mai mult decât confuză. Semnalele astea le-am avut și noi la Asociația Energia Inteligentă.
Ca să mă întorc la subiectul în sine, trebuie să înțelegem că o țară, niște activități nu se guvernează după declarații, nu se guvernează după ce ne-am dori, nu se guvernează după nimic altceva decât după legi, contracte, acte normative.
Reporter: Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a început controale la principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale. Ministrul energiei tocmai ce spunea că la ei, la cei mari, nu sunt probleme...
DC: Știți cum e? Atât timp cât zilele acestea toate activitățile au fost unele pompieristice, „ăia sunt vinovați, ăia sunt hoți, ăia sunt nu știu cum”, e normal să se piardă timp pe toate liniile și de fapt, cei care sunt cu o oarecare culpă să scape, să se furișeze în haosul ăsta creat absolut artificial. Noi trebuie să înțelegem câteva elemente.
Mă întorc la legi. Dacă vrem în continuare să avem un stat de drept trebuie să ne uităm la ce scrie în legi. Legea plafonării și a compensării, așa cum a fost ea făcută, nu ajută foarte mulți oameni. Și noi la asociație avem 10 – 15 analize făcute prin care arătam că nu o să ajute decât un număr foarte mic de oameni.
În primul rând, dacă discutăm de plafonarea la gaze naturale, discutăm de un preț care a fost stabilit, 370, care pentru foarte multe contracte care sunt în momentul de față în derulare este mult mai mult decât prețul contractului. Fiind mai mare decât prețul contractului, practic, nu se aplică această această plafonare.
A doua chestiune este compensarea pe gaze naturale. Compensarea este determinată de un anumit consum minim și maxim. În primul rând ne interesează acest maxim. Acest consum maxim de 150 m3 care a fost în noiembrie este un consum foarte mic. Noi trebuie să înțelegem că în România consumul mediu este 250 – 300 m3 pe lună în lunile de iarnă. Ori, 150 a fost jumătate. Asta înseamnă că un număr foarte mare de consumatori nu se încadrează din perspectiva asta. Consumă mai mult decât această limită.
Și dacă consumă mai mult decât această limită sunt scoși. Compensare a primit un număr mic, plafonare a primit un număr mic de consumatori. Ca atare, nu avem ce să aplicăm pentru acești consumatori de gaze care nu îndeplinesc condițiile legii. Dar condițiile legii nu le îndeplinesc. Faptul că facturile au venit mai mari este o altă bâlbâială a autorităților. Institutul Național de Statistică a anunțat încă din luna noiembrie o creștere de 49.4% a prețului gazelor naturale față de perioada similară a anului trecut.
Toată lumea știa deja în noiembrie că există această creștere măsurată și cu toate acestea în spațiul public s-a vehiculat în mod continuu că prețul nu va crește față de anul trecut. Ce să înțeleagă un om, căruia în ultimele două luni i s-a spus în permanență că se plafonează, se compensează prețul și nu crește față de anul trecut, când îi vine astăzi o factură care este în medie cu 49.4% și în anumite situații la anumiți consumatori când ajunge până la 80% mai mare? Ce să înțeleagă?
Înțelege că furnizorul l-a furat. Dacă mai și vede la televizor diverse persoane care accentuează această chestie, e clar că nu poate decât să i se întărească părerea pe care o are, că a fost furat pentru că i s-a spus că nu va crește prețul, că se va compensa, că se va plafona. De aici e toată această nebunie care a fost indusă de anumite persoane. Nu a apărut din neant. Nu a apărut de peste granițe. A fost indusă pe linia asta.
Rep: De ce a fost indusă?
DC: Din punctul meu de vedere a fost indusă ca să mascheze tocmai creșterea de preț. În momentul în care nu exista acest scandal toată lumea vedea o chestiune care de fapt așa e. Prețul a crescut cu 50%. Nu o zic eu, o zice INS. Ca să nu vedem această realitate stabilită de INS, am venit și am făcut un pic de circ în care am găsit niște vinovați pe care i-am pus în față, în prima linie. Lumea nu o să stea să facă analize de genul ăsta. O să fie, probabil, o nebunie câteva zile, săptămâni, luni, după care se stinge. Vine primăvara, vine vara, lumea uită și asta e.
Rep: Până la primăvară mai e o iarnă grea...
DC: Este corect, dar asta o știu eu și dumneavoastră. Autoritățile nu par să o știe. Pot să spun foarte clar că există această posibilitate în România ca, nu de la 1 aprilie, nu de la nu știu cât, ci de astăzi sau de mâine să se vină cu niște măsuri care într-adevăr să ajute consumatorii. Mă refer la toți consumatorii, casnici și non-casnici. Și în același timp să nu ne bage într-o criză energetică care, Doamne Ferește, să ne bage în beznă.