Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anii '90 se întorc în economie: inflație, subvenții, controlul prețurilor

calculator.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

România se află într-un moment dificil. Creșterea facturilor la energie electrică și la gaze naturale și ratarea aplicării regulilor legale privind compensarea și plafonarea au nemulțumit pe toată lumea. Consumatorii sunt panicați de facturile primite, administrația pare revoltată de faptul că legile nu au fost respectate, cel puțin în unele situații, iar furnizorii de energie și gaze, chiar dacă sunt puși la „stâlpul infamiei”, au propriile îngrijorări cu privire la mecanismul de aplicare a schemei de ajutor și la întârzierea cu care vor primi banii de la stat.

Ceea ce în multe țări europene s-a rezolvat simplu, s-au acordat ajutoare pentru consumatorii casnici, în România a eșuat. Legile de plafonare și compensare a creșterii tarifelor la gaze naturale și energie electrică nu au fost respectate, în sensul că facturile trimise către consumatorii casnici au fost mai mari decât se stipula în normele legale. Furnizorii de utilități publice s-au scuzat că nu au fost pregătiți pentru noul mod de facturare și că sistemele lor informatice au dat rateuri. O scuză greu de digerat, dar nu imposibilă.

Situația creată a umplut paharul. În acest moment, există un val de cereri care vin din zone foarte diferite și care solicită ajutoare. Consumatorii casnici sunt vârful de lance. Companiile industriale care consumă masiv gaze sau energie electrică și-au oprit total sau parțial producția. Întreprinderile mici și mijlocii sunt mai mai puțin vocale, dar micii antreprenori sunt și ei îngrijorați de evoluția afacerii lor. Cu atât mai mult cu cât companiile nu sunt incluse, în acest moment, în nicio schemă de ajutor de stat care să vizeze creșterea prețului materiilor prime energetice.

Nu doar mediul de afaceri este lovit de criza energetică. 

Organizațiile neguvernamentale, universitățile, spitalele sau școlile își doresc și ele compensări ale facturilor. Există o presiune care vine din toate părțile pentru a primi subvenții pentru plata facturilor.

Să facem o paranteză în istoria recentă. În anii 90, economia românească, proaspăt ieșită din socialism, se confrunta cu două mari probleme: o inflație galopantă și dificultăți majore ale companiilor de stat. De altfel, toate întreprinderile românești erau în acel moment doar cu capital de stat. Companiile din multe industrii au pierdut foarte rapid piețele externe, iar pe piața internă au încercat să își ascundă ineficiența crescând prețurile și ducând inflația la un nivel tot mai ridicat. De exemplu, în anul 1992, rata inflației a fost de 210%, în 1993, a ajuns la un vârf de 256%, iar din anul 1994 a început să coboare.

C'est le provisoire qui dure...

Nu doar inflația a fost problema. Majoritatea produselor erau subvenționate de la buget, de la benzină, până la pâine. Așa-numitul proces de liberalizare a prețurilor a fost amânat o bună perioadă de timp. Spre deosebire de Polonia, care a aplicat metoda „tăierii cozii dintr-o dată”, adică a făcut o liberalizare rapidă a prețurilor, România a adoptat o politică a pașilor mărunți. Renunțarea la subvenții s-a făcut în timp, în etape. Eliminarea subvențiilor la carburanți sau la pâine au fost considerate adevărate acte de curaj politic. De altfel, premierul din acea perioadă, Theodor Stolojan, a explicat că procesul de liberalizare a prețurilor s-a lovit de o puternică opoziție din partea politicienilor aflați la guvernare.

Acum, suntem într-un moment al unei inflații înalte. Nu la nivelul din anii 90, dar, rata inflației din anul 2021 atinge în multe economii cote record pentru ultimele decenii. Totodată, în România, presiunile care vin de la mediul de afaceri și de la instituțiile publice cer, practic, revenirea subvențiilor. Lecția anilor 90 ne arată că inflația și subvențiile sunt dificil de retras, pentru că economia se obișnuiește repede cu ele. De aceea, politicienii trebuie să se gândească bine înainte de a introduce subvenții pe termen lung.

 
Rubrica Economia Reală din 13 ianuarie 2022