Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: Un automobil 100% turcesc lansat la Las Vegas

togg_bun.png

Automobilul companiei turce TOGG la salonul CES de la Las Vegas, ianuarie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / TOGG

Compania turcă TOGG a lansat, la Salonul internațional de tehnologie CES desfășurat la Las Vegas, în primele zile ale acestui an, automobilul futurist ”Transition Concept Smart Device”, realizat în parteneriat cu Pininfarina, un model care îmbină cele mai noi tehnologii în domeniu, transmite agenția Anadolu.

Gürcan Karakaş, CEO al companiei turce, a declarat că TOGG nu este doar un producător auto clasic, precizează sursa citată : ”Ne definim drept o companie tehnologică. De altfel, tocmai de aceea ne aflăm la acest Salon internațional, dedicat celor mai noi tehnologii industriale din lume. Operăm în domeniul mobilității, producem soluții de mobilitate pentru o gamă largă de utilizatori. (...) În perioada următoare vom începe producția de baterii pentru mașini electrice,  în parteneriat cu Siro Silk și Farasis Energy”, a subliniat el.

Automobilul a fost adus la Las Vegas cu un avion cargo de producție turcească, a ținut să sublinieze liderul companiei.

TOGG este o marcă 100% turcă ce își propune să devină lider mondial în domeniul mobilității, oferind mai multe soluții tehnologice inteligente precum « Data-Based Business Models », « New Mobility Services », « Smart Life » și « Smart Charging ».

Compania este un joint venture creat în 2018. Cei mai importanți acționari sunt companiile Anadolu Group, BMC Turkey, Kök Group, Turkcell și Zorlu Holding. Prima fabrică a grupului a fost inaugurată în orașul Gemlik, în iulie 2020, potrivit wikipedia.org.

 

Kazakhstan: Președintele promite ”noi reforme politice”

După stabilizarea situației conflictuale din Kazkhstan, președintele Kassym-Jomart Tokayev a ținut recent un discurs în care a promis ”noi reforme politice” și ”măsuri pentru respectarea drepturilor cetățenești”, transmite publicația Tengrinews.kz.

”Trebuie să schimbăm relația dintre stat și societate. Avem nevoie de un nou model de armonie socială. Kazkhstan va continua pe drumul modernizării politice. Acesta este principiul meu. Și s-au făcut multe deja în acest sens. Am propus 4 pachete separate de reforme politice, în baza cărora deja 10 legi au fost deja adoptate”, a spus șeful statului.

El a dat ca exemplu legea care permite înregistrarea și accesul în Parlament pentru toate partidele politice și a dat asigurări că țara sa va respecta toate acordurile internaționale referitoare la respectarea drepturilor omului : ”Am semnat mai multe decrete care vizează modernizarea politicii în domeniul drepturilor omului în Kazakhstan. Instituția Comisarului pentru drepturile omului a fost consolidată iar pedeapsa capitală a fost abolită”, a subliniat el.

Președintele a promis de asemenea că statul va asigura legalitatea, protejarea dreptului de proprietate, a tuturor drepturilor cetățenești și a serviciilor sociale și publice. La rândul lor, toate companiile și toți cetățenii trebuie să respecte legile, normele de comportament social, transparența în relațiile de muncă și să-și plătească impozitele către stat, a mai subliniat el.

”Cer guvernului ca, în colaborare cu experții și cu consultarea societății civile, să pregătească un set de propuneri concrete, care va fi examinat la următoarea reuniune a Consiliului Național. Aveți încredere !”, a spus în încheierea discursului său șeful statului.

 

Georgia: Știrile bune din 2021

Pentru al doilea an consecutiv omenirea a trebuit să se confrunte cu pandemia de coronavirus, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne amintim și despre lucrurile bune, transmite postul Europa Liberă, secțiunea în limba georgiană, care face o scurtă trecere în revistă a evenimentelor pozitive din Georgia în 2021.

Prima veste bună ar fi că 2,5 milioane de gorgieni s-au vaccinat cu cel puțin o doză, ceea ce reprezintă o rată destul de bună pentru o țară cu o populație totală de cca 3,7 milioane de locuitori.

De asemenea, în 2021 au fost deschise mai multe școli și grădinițe noi, chiar dacă pentru lungi perioade de timp învățământul s-a desfășurat în mediul online.

O altă veste bună este că autoritățile georgiene au acordat un ”pașaport verde” tuturor cetățenilor infectați cu Covid care s-au vindecat. Georgia este un caz unic în lume din acest punct de vedere, după cum spunea recent fostul ministru al sănătății.

Sunt amintite și victoriile sportivilor georgieni la Jocurile olimpice de la Tokyo: 2 medalii de aur (la judo și haltere), 5 de argint (la judo, lupte libere și lupte greco-romane) și una de bronz, la haltere.

Nu în ultimul rând, merită amintit că în 2021 Tbilissi a avut statutul de ”Capitală mondială a cărții”, prilej cu care patrimoniul multor biblioteci publice și școlare din țară a fost îmbogățit și, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie, au avut loc multe evenimente culturale cu impact internațional.

 

Armenia: Noi restricții pentru nevaccinați

Începând din 22 ianuarie a.c. doar cetățenii vaccinați și cei cu teste negative vor avea acces în spațiile publice închise de pe teritoriul Armeniei, anunță agenția  Armenpress.

Ministerul Sănătății al Republicii Armenia a dat publicității un comunicat în care se arată că, de la data menționată, ”clienții restaurantelor, hotelurilor, sălilor de sport, bibliotecilor, muzeelor, teatrelor, sălilor de concerte, cinematografe și altor instituții culturale nu vor putea intra în spațiile respective decât dacă vor prezenta un certificat care să confirme rezultatul negativ al testului PCR sau al testului antigen (ARMED) sau un certificat de vaccinare accesibil printr-o aplicație mobilă”

Restricțiile nu se aplică persoanelor cu vârsta de sub 18 ani, femeilor însărcinate, celor cu contraindicații documentate și persoanelor care au trecut prin boală, precizează sursa citată.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Gülcan Öcal - Turcia

Ainur Zhaksybayeva - Kazahstan

Ekaterina Mikadze – Georgia

Elen Manucharyan - Armenia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 13 ianuarie 2022