Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analiză. Retragerile din Pilonul II, plăți eșalonate sau suma plătită integral?

bani_euro.jpg

Autoritatile pregatesc modificari in privinta Pilonului II de pensii
Autoritatile pregatesc modificari in privinta Pilonului II de pensii
Sursa imaginii: 
Sursa imaginii: pixabay.com

Reforma pensiilor, asumată de România în fața Comisiei Europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență, aduce modificări și în privința Pilonului II de pensii, contribuțiile obligatorii administrate privat. E vorba de adoptarea legii privind plata acestor drepturi, care ar urma să prevadă ca plățile să se facă lunar, timp de 12 ani, achitarea integrală a sumei urmând să fie făcută doar în situații excepționale.

România e restantă de un deceniu cu o lege în această direcție, amintea recent Radu Crăciun, directorul Asociației pentru Pensiile administrate privat din România.  

Acum, plățile se fac integral (un argument adus în față de cei care vor plata întregii sume) sau defalcat dar în decurs de cel mult 5 ani.

Punctăm în context și o clarificare adusă de fostul ministru al Fondurilor Europene, după ce în spațiul public au apărut informații că restricționarea retragerii sumelor de la Pilonul II ar fi o condiționalitate din PNRR, deci o obligație asumată de România în fața Bruxellesului, Cristian Ghinea a negat  informația.

L-am întrebat pe analistul economic Aurelian Dochia dacă ar exista o varianta care să-i mulțumească atât pe administratori cât și pe clienți.

“Eu cred că o bună parte din această dispută nu este justificată, pentru că până la urmă este vorba de niște măsuri prudențiale, care evident apără în primul rând industria fondurilor de pensii, toți administratorii au nevoie de anumite reguli și de o anumită claritate în ceea ce privește modul în care se vor face retragerile din fondurile investite dar pe de alta parte cred că e vorba și de beneficiarii fondurilor, pentru că și pentru aceștia, ideea acestei economii de câteva decenii pe care o fac ei, este ca să le asigure resurse în perioada pensionării. Ori această perioadă evident că durează mai mulți ani și ideea de a avea posibilitatea de a retrage toate fondurile dintr-odată cam vine în contradicție cu ideea de suplimentare a pensiei care vine din pilonul I , respectiv pensia de stat. În aceste condiții cred că există un teren pentru a ajunge la un compromis între părerile divergente care se confruntă acum.“

 
Analistul economic Aurelian Dochia