
Economie
Modelul francez. Cum reduce Franța factura la energia electrică. Se poate aplica și în România?
edf.png

Franța a găsit o soluție. Destul de costisitoare, dar este o soluție. Anul trecut, premierul francez a afirmat că în 2022 factura la energie electrică pentru consumatori nu va crește cu mai mult de 4%. Părea destul de greu de crezut că acest lucru se poate întâmpla, dacă avem în vedere că estimările pieței arată că prețul energiei va crește anul acesta cu 44%.
Ieri, într-un interviu acordat cotidianului „Le Parisien”, ministrul economiei a prezentat planul guvernului prin care va atinge obiectivul ca factura la energie electrică să nu crească anul acesta cu mai mult de 4%. În linii generale, este vorba despre un pachet de reducere a taxelor și impozitelor de opt miliarde euro, pe care și-l asumă statul, la care se adaugă prețuri reglementate care vor aduce producătorului de energie EDF, Electricité de France, pierderi asumate de șapte miliarde euro.
Pachetul de măsuri se va aplica și companiilor franceze, ministrul economiei, Bruno Le Maire, afirmând că planul a fost aprobat de Comisia Europeană.
Programul în valoare de 15 miliarde euro va include și patru furnizori de energie electrică. Primul pas va fi aplicarea unei măsuri tehnice asupra prețului reglementat prin care se va reduce creșterea prețului de la 44% la 35%. În al doilea pas, statul va reduce taxele aplicate energiei electrice. Astfel, un megawatt oră nu va fi mai taxat cu 22,50 euro, ci cu numai 50 de eurocenți. Practic, se anulează taxele aplicate energiei electrice, dar costul pe care și-l asumă bugetul de stat este de 8 miliarde euro. Rezultatul este că de la creșterea cu 44% a tarifului energiei se va ajunge la o creștere cu numai 20%.
Desigur, bugetul de stat va primi și o compensare a pierderilor de venituri, pentru că va încasa dividendele din profitul obținut anul trecut de compania EDF, firmă deținută de stat în proporție de aproximativ 84%.
În ceea ce privește compania Electricité de France (EDF), aportul la reducerea prețului energiei constă în creșterea cantității de energie nucleară furnizată. Până acum, pe baza reglementărilor, EDF putea produce doar 100 Twh, anul acesta firma a primit o derogare pe baza căreia va putea să furnizeze în plus 20 Twh. Comisia franceză de reglementare, echivalentul ANRE din România, va trebui să controleze că producția ieftină, obținută din surse nucleare, ajunge la consumatori, casnici sau industriali, la prețuri mici.
Prețul reglementat de vânzare al EDF va crește de la 42 la 46,50 euro Mwh, ceea ce totuși va fi insuficient. Estimările arată că EDF va înregistra, anul acesta, din cauza acestei operațiuni, o pierdere de șapte miliarde euro.
Acesta este prețul, 15 miliarde euro, pe care bugetul de stat și principala companie franceză de producere a energiei electrice îl vor plăti pentru ca factura consumatorilor să crească anul acesta cu numai 4%.
Să recapitulăm, așadar, metoda franceză. Pe de o parte, taxele asociate energiei electrice sunt practic anulate. Costul pentru buget este de opt miliarde euro, din care o parte din bani vor fi recuperați din încasarea dividendelor de la companiile energetice deținute de stat. Pe de altă parte, statul, prin impunerea unui preț reglementat pentru compania EDF, își va asuma anul acesta o pierdere de șapte miliarde euro.
Poate fi replicat modelul francez în România? Teoretic, este posibil. Practic, ar trebui analizat în ce măsură bugetul de stat poate să reziste la presiunile pe care un astfel de program le presupune.