Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciucă, despre criza energiei: Vrem să protejăm consumatorul vulnerabil şi instituţiile esenţiale

ciuca_gov_ro.jpg

Premierul Nicolae Ciucă
Sursa imaginii: 
Guvernul României / Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, luni, înainte de şedinţa coaliţiei, despre măsurile care au fost propuse pentru a diminuna majorările de preţuri la energie şi gaze. El a precizat că scopul principal al Guvernului este să protejeze consumatorul vulnerabil şi instituţiile esenţiale, iar economia românească să poată funcţiona şi să nu fie afectată de impactul creşterilor de preţuri la energie şi gaze.

ACTUALIZARE: Nicolae Ciucă are programată, marți, o întâlnire cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor de energie. Întrevederea va avea loc după ce liderii coaliției ar putea stabili, luni, măsurile pe care le va lua Guvernul pentru a atenua efectele crizei provocate de creșterea prețurilor la energie.

...............................................

”La nivelul Guvernului au fost analizate mai multe propuneri, care vor fi discutate în această seară, în coaliţie, aşa cum am specificat şi săptămâna trecută. Scopul principal este să protejăm consumatorul vulnerabil, să protejăm instituţiile esenţiale, şcolile şi spitalele şi de asemenea să luăm măsuri în aşa fel încât economia românească să poată funcţiona şi să nu fie afectată de impactul creşterilor de preţuri la energie şi gaze”, a spus premierul, la intrarea în şedinţa coaliţiei. 

El a precizat că Guvernul a luat mămuri pentru ca instrumentele statului să poată să îşi desfăşoare activitatea şi să verifice toate companiile care furnizează energie electrică şi gaze şi care nu au respectat legea consumatorului vulnerabil. 

”În felul acesta, activităţile s-au desfăşurat săptămâna trecută, astăzi şi vor continua să se desfăşoare, cu fermitate”, a mai spus şeful Executivului. 

Despre scăderea TVA-ului la 5%, de la 1 februarie, aşa cum doreşte PSD-ul, Nicolae Ciucă a precizat că măsurile care au vizat perioada de după 31 martie au fost prezentate în sensul de a asigura continuitatea celor care deja produc efecte prin legea consumatorului vulnerabil, iar cele care vizează punerea în aplicare de la 1 februarie, se refereau la celelalte măsuri care pot fi luate pentru a diminua impactul creşterii preţurilor. 

”Urmează să discutăm toate aceste elemente, astăzi, şi după ce se finalizează şedinţa, vom ieşi la declaraţii”, a mai spus premierul. 

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a scris, luni, pe Facebook, că PSD a finalizat astăzi pachetul de măsuri care poate stopa creşterea facturilor la energie şi gaze, şi a redus, astfel, nivelul plafonării tarifelor, a dublat volumele lunare de consum şi a scăzut TVA de la 19 la 5%.

”Vom prezenta aceste măsuri în scurt timp, în şedinţa Coaliţiei, cu speranţa că partenerii noştri vor înţelege rapid că soluţiile PSD sunt simple, eficiente şi cu un impact minim asupra bugetului. Românii aşteaptă de la noi responsabilitate, nu certuri sterile şi ieşiri filosofico-inutile pe la televizor”, mai spune Ciolacu.