Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce a explodat prețul petrolului?

sonde_petrol.png

Sursa imaginii: 
© REUTERS/Nick Oxford via rfi.fr

Prețul petrolului este din nou în creștere și a atins recent cel mai înalt nivel din 2014. Cauzele sunt atât de ordin economic, cât și politic, transmite rfi.fr.

Țițeiul brut de tip Brent de la Marea Nordului a ajuns să coste peste 88 de dolari pe baril la bursa din Londra, în timp ce țițeiul american a crescut la începutul acestei săptămâni la peste 85 de dolari pe baril în New York. Primul factor aflat la originea exploziei prețurilor pentru aurul negru este reprezentat de întreruperea producției în Libia, Nigeria, Angola, Ecuador și, mai nou, în Canada, din cauza frigului extrem.

Un alt factor îl reprezintă tensiunile geopolitice. În Golf, rebelii Houthis din Yemen ("Susținătorii lui Allah") au atacat instalații petroliere din Emiratele Arabe Unite, ucigând mai multe persoane. Trei autocisterne au explodat în apropierea rezervoarelor de depozitare ale companiei petroliere din Abu Dhabi.

La toate acestea se adaugă și amenințarea cu o invazie a Ucrainei de către Rusia. Conflictul ar putea duce la întreruperea aprovizionării cu gaze rusești. Prin urmare, prețul petrolului ar putea crește în continuare proporțional cu cererea de motorină și păcură, pentru a înlocui gazele naturale.

În ceea ce privește criza de sănătate, varianta Omicron a Covid-19 s-a dovedit a fi mult mai puțin gravă decât cele precedente, prin urmare, nu a dus la o paralizie economică. Dar dincolo de toți acești factori, sectorul plătește și lipsa investițiilor din ultimii ani.

Singura soluție pentru a încetini creșterea prețurilor este creșterea producției de petrol brut. Însă, potrivit multor specialiști, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia, refuză să pompeze mai mult decât s-a convenit anul trecut și anume 400.000 de barili pe zi.

Având în vedere toate aceste elemente, mulți analiști se așteaptă ca prețurile să depășească  în curând 90 de dolari pe baril, sau chiar pragul de 100 de dolari, ceva ce părea imposibil acum câteva luni.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de rfi.fr