Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce alternative există la gazul rusesc? Radu Dudău: Ar trebui utilizate la maximum rezervele stocate subteran în UE

ce_alternative_gaz_rusesc_radu_dudau.jpg

De unde ar putea importa gaze UE, dacă Rusia ar suspenda exporturile spre Europa?
De unde ar putea importa gaze UE, dacă Rusia ar suspenda exporturile spre Europa?
Sursa imaginii: 
unsplash.com

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar închide robinetul de gaze către Europa? Un scenariu luat în calcul de europeni, pentru eventualitatea în care trupele rusești atacă Ucraina, iar Occidentul sancționează apoi Moscova. Deocamdată, nu e clar ce surse alternative la gazul rusesc ar putea avea Occidentul, însă presa internațională evocă cel puțin două țări: Norvegia și Qatar.

Directorul Energy Policy Group, Radu Dudău, spune la RFI că suspendarea exporturilor de gaze de către Rusia ar pune în dificultate Europa, însă ar avea consecințe negative și asupra Gazprom: ”În primul rând, e în sine un scenariu extrem, cel în care Rusia ar întrerupe complet livrările de gaze către Europa, pentru că Rusia însăși este foarte dependentă de încasările financiare care rezultă din acest comerț. Dacă însă și-ar asuma în mod calculat această abordare, în eventualitatea unui conflict, atunci în special o serie de țări din Europa centrală și de est ar fi expuse, Germania de asemenea, care este cel mai mare importator de gaze din Federația Rusă”.

El precizează că ”per total, UE în momentul de față face eforturi mari ca să cumpere gaz natural lichefiat în cantități cât mai semnificative. Dificultatea este însă că volumele disponibile sunt limitate, pentru că cererea este foarte mare pe piețele internaționale, capacitatea la care este lichefiat gazul natural în terminalele nord-americane este deja la maximum. Prin urmare, avem o criză de disponibil de gaz natural lichefiat, chiar dacă în principiu, pe partea de terminale de regazificare, UE ar face față”.

În opinia sa, ”ar trebui de asemenea utilizate la maxim rezervele stocate subteran în întreaga UE și sigur, aici există și posibilitatea de a pompa o zestre a acestor depozite, care în mod normal rămâne în depozite, dar care poate fi într-un anumit procent utilizat într-o situație de urgență”.

 
Radu Dudău, despre alternativele la gazul rusesc