Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ANRE Moldova a aprobat tarife mai mari pentru gazele naturale

appliance-2257_960_720.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

Tarife mai mari pentru gazele naturale în R.Moldova. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat, vineri, noul tarif de 15 lei (cu TVA inclus), cca 0,75 cenți, pentru un metru cub de gaze. Astfel, populația va achita cu 4 lei mai mult decât în lunile noiembrie și decembrie. Noile tarife sunt valabile de la 1 ianuarie. Guvernul a anunțat că tariful, pentru un consum de până la 150 m3 lunar, pentru consumatorii casnici va rămâne neschimbat, iar autoritățile vor interveni pentru a ajuta cetățenii.

Între timp, sunt înregistrate prețuri record la benzină și motorină, de peste un euro pentru un litru. Transportatorii se plâng că înregistrează pierderi și amenință cu sistarea activității, dacă nu va fi majorat tariful pentru călătorii.

Noul tarif aprobat de membrii Consiliului de Administrare al ANRE este mai mic decât a solicitat Moldovagaz. Totuși, cetățenii vor scoate din buzunare cu peste 35 la sută mai mult pentru a achita factura, decât anul trecut. Consultanta ANRE, Marcela Aramă, spune că ”factorul principal care a determinat revizuirea tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție a gazelor, de la 430 dolari pentru o mie de metri cubi, aplicat în tariful în vigoare, până la 620 dolari, reieșind din cotațiile bursei”.

Partidului Socialiștilor a anunțat că va contesta în instanță decizia ANRE.”Principiul retroactivității poate fi aplicat exclusiv când modificarea îmbunătățește situația. În cazul dat, scumpirea resurselor energetice înrăutățește starea financiară a cetățenilor. În același timp, facem apel la toate forțele politice sănătoase din Republica Moldova să formuleze o poziție consolidată, de condamnare a genocidului social promovat insistent de actualul regim de la guvernare. E timpul să ne unificăm forțele pentru a organiza proteste în apărarea drepturilor sociale ale cetățenilor Republicii Moldova”, susține PSRM.

Precizăm că, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat noi măsuri pentru asigurarea securității energetice a țării. Membrii comisiei au discutat despre posibilitatea alocării compensațiilor suplimentare pentru consumatorii casnici. 

Tariful la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici, în lunile ianuarie, februarie și martie, rămâne neschimbat pentru un consum de până la 150 metri cubi, indiferent de deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, dau asigurări autoritățile. Primii 50 de metri vor costa 6,8 lei și 7,9 lei pentru următorii 100 de metri.

Totodată, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că centralele termo-electrice să ajusteze în conformitate cu temperatura medie atmosferică, în limita de până la 10% de la valorile de calcul a energiei termice livrate către consumatori. Realizarea măsurilor de raționalizare a consumului va duce la o scădere cu circa 5 milioane de m3 a consumului de gaz natural, afirmă membrii comisiei.

Să mai spunem că, ANRE a stabilit pentru perioada 29 -31 ianuarie prețuri record pentru produsele petroliere principale de tip standard, scrie IPN. Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 depășește 23 de lei, iar un litru de motorină ajunge la 20 lei. ANRE face trimitere la cotațiile înregistrate la bursele internaționale, care au atins un nou nivel maxim. ”Aceste creșteri se atestă în majoritatea statelor din regiune, inclusiv în România, care este principalul furnizor de carburanți pentru Moldova”, spun reprezentanții ANRE. Pentru comparație, la începutul lunii septembrie, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costa 20,23 lei, iar un litru de motorină –16,42 lei.

Între timp, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto i-a adresat o scrisoare vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Transportatorii solicită majorarea tarifelor pentru serviciile de transport. În caz contrar, de la 1 februarie, își vor sista activitatea.

Pe de altă parte, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale consideră ”neconstructiv mesajul unui grup restrâns de transportatori care fac presiuni publice cu sistarea serviciilor de transport rutier de persoane în raioanele țării”. ”Ministerul  rămâne dedicat obiectivului asigurării unui transport public de calitate și la prețuri accesibile pentru cetățeni, printr-un dialog corect, eficient și instituțional cu transportatorii. Menționăm că astăzi este ultima zi de consultări publice asupra proiectului Ordinului cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional și interraional. Scopul acestui Ordin este tocmai pentru a aduce mai multă claritate în stabilirea tarifelor și a integra punctul de vedere al transportatorilor”.

”Nu suntem de acord în niciun fel cu acțiunile celor care, deși reprezintă doar o mică parte a transportatorilor, contribuie, cu sau fără influență politică, la destabilizarea situației din transportul de pasageri”, se arată într-un comunicat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre majorarea tarifelor pentru gazele naturale în R.Moldova