Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum s-a încheiat anul bugetar 2021

calcule_grafic.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Datele bugetare pe anul 2021 merită atenție. Analiza este utilă pentru a înțelege care au fost punctele slabe și cele tari ale finanțelor României în anul care a trecut.

Există o serie de tendințe pozitive. Mai întâi de toate creșterea veniturilor bugetare. Este un indicator care ne arată revenirea rapidă a economiei românești. Doar că în creșterea veniturilor bugetare există și un element artificial și anume o parte din încasările bugetare au provenit din amânarea plăților în anul 2020, datorită facilităților acordate companiilor și persoanelor fizice. În anul 2021, firmele au reușit să achite obligațiile amânate cu un an în urmă.

În același timp, creșterea încasărilor din TVA sau accize arată că economia a crescut în special pe baza consumului, ceea ce, desigur, nu este o noutate, ci încă o confirmare. Marea întrebare este: cum vor evolua veniturile bugetare în condițiile în care consumul va încetini, un scenariu perfect plauzibil pentru anul acesta?

În același timp, avansul veniturilor la 32% din produsul intern brut poate părea promițător, dar problema este aceeași și anume o umflare conjuncturală a încasărilor bugetare. Deci, nu există nicio garanție că tendința de creștere a veniturilor bugetare din PIB va continua și anul acesta.

Cheltuielile sub control

O altă evoluție care atrage atenția este că ritmul de creștere al cheltuielilor a fost mai scăzut decât cel al veniturilor. Este un semn că ținerea sub control a cheltuielilor publice a fost o preocupare.

Desigur, se putea face mai mult, dar chiar și înghețarea salariilor din sectorul public ne arată că s-a încercat o reducere a deficitului bugetar. Ceea ce s-a și reușit, deficitul a scăzut de la 9,6% la 6,7% din PIB, respectiv de la 101 la 80 miliarde lei. Este adevărat că experții fiscali consideră că reducerea deficitului bugetar ar fi putut să fie și mai pronunțată.

De altfel, cifrele o dovedesc. De exemplu, în primele nouă luni ale anului trecut, deficitul bugetar era aproape la jumătate față de nivelul de la sfârșitul anului. Este adevărat că există capitole de cheltuieli care nu sunt neapărat constante de-a lungul anului, dar, totuși, ce s-a putut întâmpla cu economia ca în ultimele trei luni ale anului deficitul bugetar aproape să se dubleze?

Un răspuns îl găsim în compararea cheltuielilor de la finalul anului cu cele din primele trei trimestre. În felul acesta vom constata zonele de cheltuieli care au escaladat în ultimele trei luni ale lui 2021. Cheltuielile de personal, adică salariile plătite din fonduri publice, au fost mai mari cu două miliarde de lei față de media anuală. O posibilă explicație este că s-au acordat prime de Sărbători.

Și capitolul de „bunuri și servicii” a crescut cu peste opt miliarde lei față de media anuală, dar o posibilă explicație este că a crescut consumul de medicamente, produsele care dețin cel mai mare procent din capitolul bugetar.

Subvențiile au crescut la sfârșitul anului, tot cu două miliarde lei, dar probabil că odată cu venirea iernii sumele alocate sunt mai mari. De asemenea, cea mai mare creștere au avut-o cheltuielile de capital, investițiile, pentru că în mod tradițional, guvernul plătește facturile pentru lucrările de investiții în ultima parte a anului.

Un obicei incorect atât pentru firme, cât și pentru stat. Companiile riscă să intre în blocaj financiar, iar statul oferă senzația că deficitul bugetar este mai mic decât în realitate. Un management mai echilibrat al plăților statului ar fi o soluție bună. Așadar, bugetul pe anul trecut arată bine. Doar la prima vedere. La o analiză mai atentă se zăresc zonele critice.

 
Rubrica Economia Reală din 2 februarie 2022