Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Epoca energiei ieftine e pe cale să se încheie

energie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a publicat două analize privind situația pieței de gaze naturale și de energie electrică, la începutul acestui an. Fără să aducă noutăți extraordinare, analiza pieței gazelor naturale este importantă, pentru că arată poziția unei instituții independente pe o temă mult-discutată în ultimele luni.

Astfel, prețul gazului a urcat anul trecut ajungând la un nivel maxim istoric în Asia și în Europa și la o cotă record în ultimii 10 ani, în America de Nord. Există câteva cauze ale creșterii prețurilor. În primul rând, anul trecut, creșterea cererii de gaze a fost mult mai mare decât se anticipa. În al doilea rând, creșterea cererii s-a suprapus cu probleme de aprovizionare.

În raport se face o afirmație cât se poate de interesantă, care spune că explozia prețului s-a datorat condițiilor de piață și nu este o consecință a rezultatelor politicilor privind energia verde.

În Statele Unite, prețurile s-au dublat față de anul precedent. Consumul intern a crescut, iar exporturile au urcat și ele, iar rezultatul a fost că pe piața americană gazul a devenit mai căutat, deci mai scump.

În Uniunea Europeană, prețurile au crescut de cinci ori. Cauzele sunt multiple: a avut loc o creștere a cererii concomitent cu scăderea producției, cu reducerea aprovizionării cu gaz lichefiat și cu scăderea livrărilor de gaze din Rusia. De asemenea, depozitarea gazelor a fost în sezonul de vară cu 15% mai mică decât media ultimilor cinci ani, ceea ce a mărit încă o dată cererea.

În Asia, prețul gazului lichefiat a crescut de patru ori față de anul precedent, la o valoare istorică. Parcă pentru ca explozia prețurilor să nu fie suficientă, evoluția a fost însoțită și de o volatilitatea extremă, care s-a manifestat în special în a doua parte a anului trecut. Exact cele două ingrediente pentru ca piețele să o ia razna.

Raportul notează că semnul cel mai vizibil al lipsei de performanță în ceea ce privește oferta este dată de nivelul ridicat de întreruperi de aprovizionare cu gaze lichefiate, atât în anul 2020, cât și în 2021.

Energia electrică

În ceea ce privește energia electrică, raportul Agenției Internaționale pentru Energie arată tendințele înregistrate anul trecut și la începutul anului 2022. Cererea la nivel global a crescut, anul trecut, cu 6%, ceea ce reprezintă cel mai mare avans după criza financiară din 2010. La nivel global, China a contribuit cu o cerere mai mare cu 10% față de anul precedent, adică aproape jumătate din creșterea de la nivel mondial.

Cererea de energie a fost stimulată de o creștere economică rapidă la nivel mondial, la care s-a adăugat o iarnă destul de rece. Sectorul industrial a contribuit cel mai mult la creșterea cererii, fiind urmat de cel comercial.

Revenirea rapidă a cererii a tensionat oferta, în sensul utilizării cărbunelui și gazului natural pentru producerea energiei electrice. În pofida creșterii substanțiale a folosirii energiei obținută din surse regenerabile, nici cărbunele și gazul natural nu au rămas mai prejos. Rezultatul a fost că emisiile de gaze cu efect de seră au crescut, după ce în anul 2020, nivelul scăzuse spectaculos.

Producția de energie pe bază de cărbuni a atins un record istoric, dar și energia obținută din surse regenerabile a crescut mult, chiar dacă a fost limitată, în general, de condițiile meteorologice nefavorabile. Estimările agenției sunt că emisiile din sectorul energetic vor continua să rămână la un nivel ridicat până în anul 2024 și vor trebui să scadă brusc până în 2050.

În concluzie, experții cred că economia globală se află într-o perioadă de tranziție energetică. De la creșterea cererii, la schimbarea surselor de producție, iar reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rămâne o preocupare constantă. Toate acestea ar putea însemna că epoca prețurilor mici la energie s-a terminat.

 
Rubrica Economia Reală din 8 februarie 2022