Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economia României dă semne de oboseală. Dochia: E un semnal foarte rău

economie_romania_oboseala_dochia.jpg

Aurelian Dochia crede că datele privind creșterea economică din 2021 sunt un semnal prost și pentru 2022
Aurelian Dochia crede că datele privind creșterea economică din 2021 sunt un semnal prost și pentru 2022
Sursa imaginii: 
MEDIAFAX FOTO/ADRIAN COJOCARU

Creșterea economică a României a fost sub așteptări anul trecut, mai exact 5,6%, față de previziunea de șapte procente. În plus, economia a scăzut cu 0,5% în ultimul trimestru din 2021, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit INS.

Aceste cifre privind creșterea economică din 2021 sunt importante, pentru că ele arată trendul pentru anul 2022, explică la RFI economistul Aurelian Dochia: ”Nu ar trebui să fie chiar o surpriză, pentru că semnale am avut încă din ultima parte a anului 2021, activitatea economică dădea semne de încetinire, producția industrială, cam toți indicatorii arătau că economia încetinește. Asta nu s-a întâmplat numai în România, multe țări europene și în primul rând Germania care este locomotiva Europei au avut o evoluție similară în trimestrul IV, mult sub așteptări, de fapt, în Germania a fost chiar o contracție”.

În opinia sa, aceste date ”sunt un semnal foarte rău pentru întregul an 2021, dar și pentru perspectivele anului 2022, pentru că din păcate, această încetinire observată în ultimul trimestru al anului anterior este foarte probabil să continue și în prima parte a acestui an”.

 
Aurelian Dochia, despre creșterea economică sub așteptări din 2021