
Economie
În ce condiții am putea rămâne fără fonduri UE? „Dacă vom mai avea guverne ca cele ale lui Liviu Dragnea”
muresan_epp.jpg

Șefa Legislativului de la Bruxelles a mai precizat că se așteaptă ca membrii Comisiei Europene să aplice rapid mecanismul al cărui scop este descurajarea statelor membre să se îndepărteze de la normele statului de drept.
Anterior, CJUE a transmis, după ce a respins solicitarea Ungariei și Poloniei, că această prevedere urmăreşte ”să protejeze bugetul Uniunii împotriva unor afectări care decurg în mod suficient de direct din încălcări ale principiilor statului de drept, iar nu să sancţioneze, în sine, asemenea încălcări”.
Mureșan: România susține ferm prevederea
La RFI, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din PE, explică faptul că decizia CJUE este una firească. „Și România va trebui să respecte aceste norme și să nu mai repete greșelile din perioada 2017-2018”, subliniază Mureșan.
El mai spune că în aces moment România nu este în pericol să piardă bani europeni grație acestui mecanism, pentru că nu există în acest moment derapaje de la statul de drept.
„Însă, dacă vor mai exista în viitor guverne asemănătoare celor ale lui Liviu Dragnea, care să atace statul de drept, să afecteze combaterea corupției, care să afecteze independența Justiției și să ia măsuri împotriva judecătorilor și procurorilor independenți, probabilitatea este foarte mare ca România să aibă fondurile europene tăiate, blocate”.
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan mai subliniază că România a susținut ferm corelarea fondurilor europene cu respectarea statului de drept, această prevedere fiind adoptată pentru a proteja interesele și bugetul UE în fața posibilelor derapaje din statele membre.
Ascultă: